maanantai 19. lokakuuta 2020

Kuvantekijöiden lainauskorvaus

Kopiosto maksaa lainauskorvausta valokuvateosten ja kuvataiteellisten teosten tekijöille. Nyt käynnistynyt korvauksenjako perustuu yleisissä kirjastoissa ja korkeakoulukirjastoissa vuonna 2018 tehtyihin lainauksiin. Jaossa on 1,4 miljoonaa euroa.

Jos olet tehnyt kuvia kirjoihin, jotka ovat olleet kyseisenä vuonna yleisissä kirjastoissa tai korkeakoulujen kirjastoissa lainattavissa, ilmoittaudu kuvantekijäksi Kopioston lainauskorvauspalvelussa osoitteessa https://kopiostoextra.fi/lainauskorvaus.

Kuvantekijöiden lainauskorvaus kohdistuu eniten lainattuihin kirjoihin: korvausta saa 50 000 lainatuinta julkaisua, joiden lainausmäärät kattavat keskimäärin 80 % kaikesta kirjastolainauksesta. Korvaukseen oikeutettua kuvaa ovat esimerkiksi piirroskuvitus, sarjakuva, kuva taideteoksesta, valokuva ja kansikuva.

Korvaustenjako perustuu yleisten kirjastojen ja korkeakoulukirjastojen lainaustietoihin. Korvausta saavien julkaisujen joukko vaihtelee vuosittain lainauksen mukaan. Kunkin vuoden korvaus on tekijöiden saatavilla kolmen vuoden ajan. Paraikaa jaossa on korvauksia lainausvuosilta 2015–2018.

Lain mukaan tekijällä on oikeus korvaukseen, kun hänen teoksiaan – kirjan tekstiä tai kuvitusta, nuotteja tai äänitteitä – lainataan kirjastoista yleisölle. Suomessa lainauskorvauksen hallinnointi ja korvausten tilitys jakaantuvat kolmen tekijänoikeusjärjestön kesken: Kopiosto vastaa lainauskorvauksesta kuvantekijöiden, Sanasto tekstin- ja Teosto musiikintekijöiden osalta.

Kopiosto

Lisätietoa kuvan lainauskorvauksesta