torstai 29. joulukuuta 2016

Sarjakuvantekijät ry:n apurahat haettavana 31.1.2017 mennessä

Sarjakuvantekijät ry:n perinteiset Pätkä-apurahat ovat taas haettavana 31.1.2017 mennessä.

Apurahoja myönnetään työskentelyyn ja erilaisten sarjakuvahankkeiden toteuttamiseen. Vapaamuotoiset hakemukset on postitettava 31.1.2017 mennessä osoitteeseen Sarjakuvantekijät ry, PL 130, 00121 Helsinki, kuoreen merkintä "hakemus".


Pätkä-apurahat ovet yleensä suuruudeltaan noin 1000-3000 euroa, ja niitä jaetaan vuodesta riippuen noin 20-25 kpl. Apurahoja voi hakea ja saada vaikka ei olisikaan Sarjakuvantekijät ry:n jäsen. Varat apurahoihin tulevat Kopiosto ry:n kanavoimista kopiointikorvauksista.

Lisätietoa apurahojen hakemisesta.

torstai 22. joulukuuta 2016

Sarjakuvan läänintaiteilijaksi Ville Pirinen

Pirkanmaalle valittiin sarjakuvan läänintaiteilijaksi sarjakuvantekijä, kuvittaja ja muusikko Ville Pirinen.

Taiteen edistämiskeskuksen tiedotteessa mainitaan, että "Ville Pirinen tulee työssään edistämään sarjakuvataiteilijoiden työskentelyolosuhteita ja työllistymistä sekä sarjakuvan saatavuutta ja saavutettavuutta."

Läänintaitelijakausi on kolmevuotinen, ja Pirkanmaan lisäksi tehtävä kattaa myös muita alueita.

Sarjakuvantekijät ry onnittelee!

Ville Pirinen Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla 2011.

Pirinen on kolmas sarjakuvan läänintaiteilija. 1990-luvun alussa Etelä-Pohjanmaalla toimi sarjakuvan ja kuvataiteen läänintaiteilijana Hannu Peltoniemi. Uudellamaalla sarjakuvan läänintaiteilijaksi valittiin Solja Järvenpää vuonna 2011.

torstai 15. joulukuuta 2016

Joonas ja kisällit Päivälehden museossa Helsingissä

Joonas ja kisällit -näyttely on auki Päivälehden museossa (Ludviginkatu 2-4) Helsingissä 15.12.2016 - 5.2.2017. Avoinna ma-su klo 11-17, vapaa pääsy.

Kuva: Reima Mäkinen
Veikko "Joonas" Savolaisen näyttelyä on alunperin suunniteltu Päivälehden museoon jo muutama vuosi sitten. Joonaksen oma ajatus oli kuitenkin kutsua mukaan myös muutama muu Helsingin Sanomiin piirtänyt nuorempi kollega, ja siinä muodossa näyttelyhanke lopulta toteutui.

Savolainen (s. 1929) kuoli yllättäen syksyllä 2016, mutta näyttely on toteutettu siinä muodossa kuin se oli yhdessä suunniteltu. Joonas oli ideoinnissa mukana vielä kesällä. Joonaksen uraa esittelevän laajemman osuuden lisäksi mukana on viisi nuorempaa tekijää, Tarmo Koivisto, Hannu Lukkarinen, Timo Mäkelä, Harri Vaalio ja Ville Tietäväinen. Jokaisen uraa esitellään kahdessa isossa planssissa, ja mukana on myös muisteluja siitä miten Joonas on vaikuttanut heidän töihinsä.

Vasemmalta: Ville Tietäväinen, Harri Vaalio, Timo Mäkelä, Tarmo Koivisto, Hannu Lukkarinen ja Juhani Tolvanen.

Näyttely koostuu erittäin isokokoisista plansseista, alkuperäistöitä ei ole esillä. Näyttelyn käsikirjoituksesta vastaa Juhani Tolvanen ja näyttelysuunnittelusta Ville Tietäväinen.

Myös museon pysyvä näyttely sananvapaudesta ja sensuurista on taas erittäin ajankohtainen. Kellarikerroksen näyttely puolestaan valottaa suomalaista kirjapainohistoriaa. Kannattaa käydä!

Linkki: Päivälehden museo

maanantai 12. joulukuuta 2016

Turku voitti pohjoismaisen sarjakuvavisa Comiquizin

Pohjoismainen sarjakuvavisa Comiquiz on järjestetty vuodesta 1985 alkaen, ja mukana on ollut vaihteleva määrä joukkueita Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta.

Kisassa on yleensä erittäin suuri määrä vaikeita sarjakuva-aiheisia kysymyksiä ja rajattu aika vastata niistä mahdollisimman moneen. Joukkueen kokoa ei ole määritelty, ja vastausten etsimiseen saa käyttää kaikkia keinoja. Kisajärjestelyt ja vastausaika vaihtelevat järjestäjästä riippuen, mutta yleensä vastausaika on noin kaksi tuntia. Kisa järjestetään etänä, eli aikaisemmin kysymykset lähetettiin postitse, kuori avattiin tiettynä ajankohtana ja vastaukset kerrottiin puhelimitse. Viime vuosina visailu on hoidettu netin välityksellä.
Suomesta kisaan on osallistunut Helsingin Team Träskalle vuodesta 1993 alkaen, vuonna 2009 mukaan ovat liittyneet myös Team TurSaKe Turusta ja Team Kuolio Tampereelta. Ensimmäinen voitto Suomeen tuli vuonna 2014 kun Turun Team TurSaKe nappasi kärkisijan. 2015 Voitto meni Helsinkiin pienen sääntösekaannuksen ja protestin jälkeen, ja 2016 Turku kahmi taas eniten pisteitä.

Aamuset-lehden uutinen voitosta.

Comiquiz suomenkielisessä Wikipediassa.

Perusteellisempi Comiquiz-tilasto Ruotsin Seriewikissä.


perjantai 9. joulukuuta 2016

Heikki Jokinen valittiin Kopioston puheenjohtajaksi

Kopioston uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Heikki Jokinen. Sarjakuvaneuvos Jokinen on toimittaja, kriitikko ja pitkän linjan järjestöaktiivi, joka on vaikuttanut niin Suomen Sarjakuvaseuran kuin Sarjakuvantekijät ry:n ja monen muun järjestön toiminnassa.
Sarjakuvantekijät ry:lle Jokinen on ollut erityisen tärkeä koska hän oli mukana hankkeessa saada yhdistys osalliseksi kopiointikorvauksista, joista muodostuvat vuotuiset Pätkä-apurahamme. Jokinen on myös toiminut yhdistyksen tekijänoikeusasiantuntijana ja saanut Vuoden sarjakuvateko 2013 -palkinnon.


Heikki Jokinen keskellä, Oikealla Raimo Söder, jonka kausi Kopioston puheenjohtajana päättyy vuoden 2016 lopussa.