maanantai 19. lokakuuta 2020

Kuvantekijöiden lainauskorvaus

Kopiosto maksaa lainauskorvausta valokuvateosten ja kuvataiteellisten teosten tekijöille. Nyt käynnistynyt korvauksenjako perustuu yleisissä kirjastoissa ja korkeakoulukirjastoissa vuonna 2018 tehtyihin lainauksiin. Jaossa on 1,4 miljoonaa euroa.

Jos olet tehnyt kuvia kirjoihin, jotka ovat olleet kyseisenä vuonna yleisissä kirjastoissa tai korkeakoulujen kirjastoissa lainattavissa, ilmoittaudu kuvantekijäksi Kopioston lainauskorvauspalvelussa osoitteessa https://kopiostoextra.fi/lainauskorvaus.

Kuvantekijöiden lainauskorvaus kohdistuu eniten lainattuihin kirjoihin: korvausta saa 50 000 lainatuinta julkaisua, joiden lainausmäärät kattavat keskimäärin 80 % kaikesta kirjastolainauksesta. Korvaukseen oikeutettua kuvaa ovat esimerkiksi piirroskuvitus, sarjakuva, kuva taideteoksesta, valokuva ja kansikuva.

Korvaustenjako perustuu yleisten kirjastojen ja korkeakoulukirjastojen lainaustietoihin. Korvausta saavien julkaisujen joukko vaihtelee vuosittain lainauksen mukaan. Kunkin vuoden korvaus on tekijöiden saatavilla kolmen vuoden ajan. Paraikaa jaossa on korvauksia lainausvuosilta 2015–2018.

Lain mukaan tekijällä on oikeus korvaukseen, kun hänen teoksiaan – kirjan tekstiä tai kuvitusta, nuotteja tai äänitteitä – lainataan kirjastoista yleisölle. Suomessa lainauskorvauksen hallinnointi ja korvausten tilitys jakaantuvat kolmen tekijänoikeusjärjestön kesken: Kopiosto vastaa lainauskorvauksesta kuvantekijöiden, Sanasto tekstin- ja Teosto musiikintekijöiden osalta.

Kopiosto

Lisätietoa kuvan lainauskorvauksesta

torstai 15. lokakuuta 2020

Kari Suomalainen 100 vuotta

Kari Suomalaisen syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta 15.10.2020. Kari toimi pitkään Helsingin Sanomien pilapiirtäjänä ja oli samalla Suomen tunnetuin ajankohtaisten pilapiirrosten tekijä.
Visavuoren museon Kari-paviljongissa Valkeakoskella on esillä Karin 100-vuotisnäyttely Vastavirtaan 30.4.2021 saakka. Museo juhlistaa syntymäpäivää myös pilakuvanäytelmällä Mustahattuinen mies.
Kari Suomalainen on yhä keskustelua herättävä persoona, vaikka on edesmennyt jo 1999. Pilapiirrosten lisäksi hän teki myös sarjakuvia, ja monissa pilapiirroksissakin esiintyi sarjakuvamaista ilmaisua. Suomen sarjakuvaseuran Puupäähatun hän sai vuonna 1984. Visavuoren museon Kari-paviljonki lienee myös Suomen ainoa pilapiirtäjälle omistettu museo.

tiistai 13. lokakuuta 2020

Reilun taiteen manifesti

Taiteilijoista yli 70 % tuntee palkattoman työn – Reilun taiteen manifesti kannustaa kuluttamaan taidetta reilusti.

Tuoreen Taiteen ja kulttuurin barometrin mukaan taiteilijoiden palkaton työ on maan tapa. Reilun taiteen Manifesti on 5.10.2020 käynnistynyt valtakunnallinen viestintäkampanja, joka edellyttää taiteen tilaajilta taiteilijoiden reilua kohtelua.

Taiteen ja kulttuurin barometriin vastasi 983 taiteilijaa, joista palkatonta työtä piti ongelmana 73 prosenttia. Vaikka taiteen ja kulttuurin kulutus kasvaa, taiteilija jää silti usein ilman korvausta työstään. Taiteilijalle tarjotaan näkyvyyttä, pullakahveja ja paikkaa oven välissä. Nämä eivät muutu rahaksi edes huipulla. Kuluttaja ei aina taidenautinnosta maksaessaan tiedä, että hän todellisuudessa maksaa telttarakenteista, äänentoistosta ja tapahtuman brändistä, mutta artisti jää palkatta.

Absurdit työtarjoukset ovat taidealalla arkea.

– Keikkajärjestäjä oli tuomassa fanittamaani ruotsalaisartistia esiintymään Suomeen ja minua pyydettiin lämmittelijäksi. Pian selvisi, ettei minulle kuitenkaan makseta palkkaa eikä matkakorvauksia. Pääsylippua keikalle ei sentään tarvinnut ostaa itse, kertoo muusikko, näyttelijä Minja ”M” Koski.

Taiteen edistämiskeskus Taike on käynnistänyt yhdessä taiteilijajärjestöjen kanssa Reilun taiteen manifestin, joka kannustaa maksamaan taiteilijalle työstä ja käymään reilut sopimusneuvottelut. Kampanjan periaatteisiin sitoutuvat toimijat voivat käyttää Maksamme taiteilijalle -tunnusta. Tunnus antaa taiteen kuluttajille mahdollisuuden vastuullisiin valintoihin.

– Näkyvyydellä ei kukaan kauan elä. Taiteilijan toimeentulo on sirpaleinen, joten jokaisen pyydetyn toimeksiannon pitäisi myös tuoda tuloa, toteaa läänintaiteilija, kampanjapäällikkö Elisa Lientola Taiteen edistämiskeskuksesta.

Kampanjasivusto tarjoaa kattavan työkalupakin niin tilaajalle kuin taiteilijalle hinnoitteluun ja sopimiseen. Suurelle yleisölle kampanja näkyy parhaiten sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #reiluntaiteenmanifesti ja #rahallasaa

www.reiluntaiteenmanifesti.fi