maanantai 11. maaliskuuta 2024

Vuoden 2024 sarjakuvatapahtumia

Tässä muutamia päivämääriä vuoden 2024 kalenteriin merkittäväksi:

-----

Tampere Kuplii -festivaalit ovat 20.–24.3.2024. Lisätietoa nettisivulta: www.tamperekuplii.fi

-----

Sarjakuva-Finlandian voittaja julkistetaan Tampereella perjantaina 22.3.2024 klo 11.00. Voittajan valitsee tällä kertaa Roman Schatz. Kisaan ilmoittautui 63 suomalaista vuonna 2023 ilmestynyttä sarjakuvateosta.

-----

Kutikuti ry järjestää Sarjakuvan paikka -seminaarin pe 12.4.2024 klo 10.15–15.00 SKS:n (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura) juhlasalissa (Hallituskatu 1, Helsinki). Tilaisuudessa esitellään tuoreen Sarjakuvan paikka – Nykysarjakuva suomalaisen taiteen kentällä -selvityksen tuloksia ja keskustellaan laajasti suomalaisen sarjakuvan tilasta. Ohjelmassa mukana mm. Ville Hänninen, Katja Tukiainen, Heikki Jokinen, Tiitu Takalo, Henri Terho (Taike) , Ralf Kauranen, Hannele Richert, Timo Kokkila, Aino Sutinen, Tiia Stranden (SKS) ja Maria Pirkkalainen-Barber (Taike).

Tilaisuuteen mahtuu rajallinen määrä osallistujia, ilmoittautumiset 20.3.2024 mennessä sähköpostiin: kutikuti.ry(ät)gmail.com. Mikäli et pääsekään paikalle, ilmoita siitäkin niin paikkasi vapautuu jollekin muulle. Seminaariin osallistuville jaetaan Sarjakuvan paikka – Nykysarjakuva suomalaisen taiteen kentällä -kirja.

Seminaarin ohjelma ja lisätietoa löytyy Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran nettisivuilta.

-----

Heroes Comic Con Finland järjestetään ensimmäisen kerran 10.–12.5.2024 Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa (Ilmailunkatu 20, 33900 Tampere). Maksullisessa tapahtumassa ovat sarjakuva-alan vieraina mm. Don Rosa, Howard Chaykin, Lee Bermejo, Zoe Thorogood, Stephanie Hans, Phil Noto ja DC Comicsin toimittaja Andrea Shea, jolle on ilmeisesti mahdollista esitellä portfolioita. 

-----

Porilainen sarjakuvatapahtuma Poriconi järjestetään lauantaina 8.6.2024 kulttuuritalo Anniksella, Annankatu 6, Pori.

-----

Sarjakuvantekijöiden päivät 14.–16.6.2024 / Limingan taidekoulu, Arvolankuja 1, Liminka

Oulun Sarjakuvakeskus ja Limingan taidekoulu järjestävät sarjakuvantekijöille ja -harrastajille suunnatun kesätapahtuman, jossa sarjakuvan parissa työskentelevillä on mahdollisuus tavata toisiaan rennon yhdessäolon ja yhteisöllisen ohjelman merkeissä. Tapahtumalle jokainen voi asettaa oman tavoitteensa. Se voi olla esimerkiksi kehittyminen sarjakuvantekijänä, jonkin projektin edistäminen, verkostoituminen tai mukavan kesäviikonlopun vietto. Lauantaipäivän ohjelma rakentuu myös osallistujien toiveiden mukaan.

Viikonlopun alustava ohjelma ja lisätietoa löytyy Oulun sarjakuvakeskuksen nettisivuilta.

Osallistumismaksu on 20 euroa ja Oulun Sarjakuvaseuran jäsenille ilmainen. Edullinen majoitus saatavana Limingan taidekoulun asuntolassa (Kaksi yötä 35–70 euroa). Ilmoittautuminen 30.4. mennessä osoitteeseen: sarjakuvaoulu(ät)gmail.com. Paikkoja on rajoitetusti ja ilmoittautuminen on sitova. Oulun Sarjakuvaseura ry laskuttaa osallistumis- ja mahdollisen majoitusmaksun toukokuun aikana. Ilmoittautumisilla ei ole peruutusoikeutta. Muutokset ovat mahdollisia.

Taideneuvoston kannanotto

Taideneuvosto on Taiteen edistämiskeskus Taiken asiantuntijaelin, joka toimii opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijana taidepoliittisissa linjauksissa. Taideneuvosto on julkaissut huolensa taiteen ja kulttuurin leikkausten vaikutuksista.

Pari lainausta:

"Pelkästään tänä vuonna taiteen kentälle kohdistuvat leikkaukset supistavat merkittävästi sekä kulttuurialan ammattilaisten toimintaedellytyksiä että kulttuuritarjontaa. Hallitusohjelman mukaiset entistä suuremmat säästöt tulevina vuosina nakertaisivat koko suomalaisen kulttuurin ja sivistyksen pohjaa."

ja

"Valtiontalouden tilanne on haastava, mutta se ei johdu ylisuureksi paisuneesta kulttuuribudjetista. Taiteen ja kulttuurin rahoituksen osuus valtion budjetista on 0,8 prosenttia, alle kansainvälisen keskiarvon. Kunnat käyttävät kulttuuriin alle kaksi prosenttia menoistaan."

Koko kannanotto on luettavissa Taiken nettisivuilta.

keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

Ei enää leikkauksia kuvitukseen ja sarjakuvaan!

Kuvakirjojen ja sarjakuvien merkitys kotimaiselle kirjallisuudelle ja lukutaidon edistämiselle on suuri. Nyt alalle osuu kohtuuttomia iskuja useasta suunnasta.

✂️ Kirjojen arvonlisäveron korotus tulee näkymään kirjojen myynnin vähentymisenä ja yhä pienempinä tuloina tekijöille. Painettujen kirjojen myynnin vähennyttyä ja e-kirjojen kulutuksen kasvaessa nämä tulot ovat olleet jo ennestään laskussa.

✂️  Kirjastoille suunnatun vähälevikkisen laatukirjallisuuden ostotuen poisto tarkoittaa menetetyn myyntitulon lisäksi menetettyjä lainauskorvauksia.

✂️ Suurimman iskun kuitenkin tekevät historiallisen suuret leikkaukset Taiken apurahoihin. Kuvitus- ja sarjakuvataiteen määrärahojen leikkaukset ovat lisäksi keskimääräistä suuremmat suhteessa muihin taiteenaloihin.

Hallitusohjelman osana valmistellaan kirjallisuuden alalle kasvusopimusta, jonka ydintä, sisällöntuotantoa, leikkauksilla lyhytnäköisesti romutetaan. Samalla rapautetaan lukutaidon edistämisen tavoitteita.

Yksittäisistä luovista tekijöistä koostuvat luovat alat ovat rakenteellisesti haavoittuvia. Nämä tärkeät mutta ansainnaltaan epävarmat alat eivät näitä iskuja, saati lisäleikkauksia, seuraamuksitta kestä. Ei leikata enää.

Kuvittajat ry, Sarjakuvantekijät ry, Suomen sarjakuvaseura ry, Oulun sarjakuvaseura ry


Kuvitus: Outi Kainiemi

keskiviikko 7. helmikuuta 2024

Puupäähattu Pekka A. Manniselle

Suomen sarjakuvaseuran perinteinen kunniapalkinto Puupäähattu myönnettiin 17.1.2024 tamperelaiselle Pekka A. Manniselle.

Mannisella (s. 1959) on pitkä ura sarjakuvantekijänä, sarjakuvaopettajana, sanaristikkokuvittajana, pienkustantajana jne. Manninen väitteli myös kasvatustieteen tohtoriksi vuonna 1995 väitöskirjallaan Vastarinnan välineistö: Sarjakuvaharrastuksen merkityksestä, joka oli ensimmäinen sarjakuvia käsittelevä väitöskirja Suomessa.

Mannisen sarjakuvat ovat useimmiten fantasia- tai scifiaiheisia, mutta yleensä niillä on vahvat juuret myös todellisuudessa. Hyvänä esimerkkinä toimii supersankari Kapteeni Kuolio, joka liikkuu tunnistettavissa Tampereen maisemissa ja tarinat pohjautuvat usein Tampereen historiaan ja todellisiin paikkoihin. Suurimman yleisönsä Mannisen piirrokset tavoittavat ehkä silti sanaristikoiden vihjekuvissa, joita ilmestyy monissa sanomalehdissä.

Pekka Manninen on saanut myös Sarjakuvantekijät ry:n vuosittain jakaman Vuoden sarjakuvateko 2017 -palkinnon hänen toimittamansa Sarjari-lehden sadannen numeron kunniaksi.

Lisätietoa Suomen sarjakuvaseuran nettivuilla.

Sarjakuvantekijät ry onnittelee!

Valokuva: Henry Söderlund / Suomen sarjakuvaseura

lauantai 23. joulukuuta 2023

Sarjakuvantekijät ry:n Pätkä-apurahat

Sarjakuvantekijät ry:n Pätkä-apurahat ovat taas haettavana tammikuun loppuun 31.1.2024 saakka.

Hakemukset lähetetään sähköpostitse.

Hakuohjeet ja lisätietoa.

Pätkä-apurahat on tarkoitettu erilaisiin sarjakuvahankkeisiin, ja ne ovat kooltaan yleensä noin 1000-3000 euroa. Apurahoja jaetaan vuodesta riippuen noin 15-20 kpl. Hakemus on vapaamuotoinen, hakuohjeet löytyvät nettisivuiltamme yllä olevan linkin kautta.

Apurahavarat kertyvät Kopiosto ry:n jakamista kopiointikorvauksista. Apurahoja voi hakea ja myös saada, vaikka ei olisikaan Sarjakuvantekijät ry:n jäsen.

Onnea hakuun!

perjantai 3. marraskuuta 2023

Oulun sarjakuvafestivaalit 10.–12.11.2023

Oulun sarjakuvafestivaalit järjestetään kulttuuritalo Valveella (Hallituskatu 7, Oulu) 10.–12.11.2023.

Festivaalin ohjelma löytyy tapahtuman nettisivuilta.

Sarjakuvantekijät ry:n syyskokous on festivaalien yhteydessä la 11.11. klo 19. Kaikki jäsenet tervetulleita!

Oulun sarjakuvafestivaaleilla 2022. Kuva: Timo Kokkila

sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Helsingin sarjakuvafestivaalit 16.–17.9.2023

Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestetään viikonloppuna 16.–17.9.2023 uudessa paikassa, eli kulttuuritehdas Korjaamolla (Töölönkatu 51 B, Helsinki). Lisäksi näyttelyitä on eri puolilla kaupunkia.

Ohjelma, vieraat ynnä muuta infoa löytyy festivaalien nettisivuilta: www.sarjakuvafestivaalit.fi 


Helsingin sarjakuvafestivaalit 2022 Suvilahdessa.
Kuva: Timo Kokkila

maanantai 29. toukokuuta 2023

Sarjakuvien palautepalvelu

Suomen sarjakuvaseura on yhteistyössä Sarjakuvantekijät ry:n kanssa avannut sarjakuvien palautepalvelun.

Molemmilta yhdistyksiltä kysytään silloin tällöin palautetta tai kommentteja erilaisista sarjakuvahankkeista. Palautteen antamiseen ei kummallakaan ole ollut resursseja tai valmista toimintatapaa. Rakentava palaute olisi kuitenkin usein hyödyllistä niin aloitteleville kuin pidemmälle ehtineillekin sarjakuvantekijöille.

Sarjakuvaseuran organisoima palautepalvelu vastaa tähän ongelmaan. Palveluun voi lähettää valmiita strippejä/sarjakuvasivuja, ja halutessasi voit toivoa kuka kymmenestä arvioijasta olisi mielestäsi sopivin tehtävään. Palvelu on maksullinen.

Lisätietoa Suomen Sarjakuvaseuran sivuilla.

keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Kalervo Pulkkinen 1955–2023

Sarjakuvantekijät ry:n pitkäaikainen sihteeri ja sarjakuva-alan monitoimimies Kalervo Pulkkinen on kuollut.

Kalervo Pulkkinen (19552023) menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen varhain aamuyöllä 26.3.2023. Vain reilut pari viikkoa aiemmin hän vielä suunnitteli matkaa kotikaupungistaan Helsingistä Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleille pystyttämään suunnittelemaansa näyttelyä, mutta perui jouduttuaan sairaalaan. Näyttely pystytettiin talkoovoimin. Pulkkinen menehtyi festivaaliviikonloppuna.

Pulkkinen oli kotoisin Porista, mutta muutti Helsinkiin ja opiskeli arkkitehdiksi. Hän oli mukana Suomen sarjakuvaseuran toiminnassa jo yhdistyksen alkuaikoina 1970-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä hän toimi mm. Sarjainfo-lehden päätoimittajana ja kirjoitti sarjakuvista myös Helsingin Sanomiin. Suomen sarjakuvaseuran myöntämän sarjakuvaneuvoksen arvonimen hän sai 1986.

Pulkkinen tunnettiin monista sarjakuvanäyttelyistä, joita hän kuratoi ja toimi niiden näyttelyarkkitehtina. Hän toimitti ja kirjoitti myös useita sarjakuvaan liittyviä kirjoja.

Valikoituja näyttelyitä:

B.D.Fin – La Bande Dessinée Finlandaise esitteli suomalaista sarjakuvaa Angoulémen sarjakuvafestivaaleilla Ranskassa 1988.

Tarmo Koiviston Mämmilä-sarjakuvaa esittelevä iso näyttely Kemin taidemuseossa 1995.

Ruutukaava kuplii, arkkitehtuuria suomalaisissa sarjakuvissa esittelevä näyttely kiersi useissa maissa vuodesta 2004 alkaen.

Puupäähattu 50 vuotta (2022). Suomen sarjakuvaseuran kunniapalkinnon saajat vuodesta 1972 esittelevä kiertonäyttely jatkaa matkaansa. Se on ollut toistaiseksi esillä Helsingissä, Oulussa ja Tampereella.

Kirjoja mm:

Ruutujen aika – Suomen sarjakuvaseuran kaksi vuosikymmentä (Suomen sarjakuvaseura, 1991).

Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia, yhdessä Heikki Jokisen kanssa (Kemin sarjakuvakeskus, 1996).

Tom of Finland – välähdyksiä nimimerkin takaa (Like, 2016).

-

Pulkkinen toimi Sarjakuvantekijät ry:n sihteerinä 2000-luvun alusta saakka. Toimenkuva oli käytännössä varsin laaja, ja hän oli yhdistyksen edustajana mm. Kopioston lainauskorvaustyöryhmässä ja monissa kokouksissa ja toimikunnissa. Hän oli mukana myös Sarjakuvamuseo ry:n hallituksessa.

Kalervo Pulkkisen pitkäaikainen hanke oli koota suomalaisten sarjakuvakirjojen historia. Hän luki Kansalliskirjastolla läpi kaikki määritelmään sopivat julkaisut aikajärjestyksessä, ja teki niistä muistiinpanot. Niistä suunniteltu kirja ei toteutunut, mutta Sarjakuvamuseo ry:n 2022 perustetuilla nettisivuilla hän julkaisi kokoamaansa materiaalia. Listauksen hän aloitti 1800-luvulta ja pääsi vuoteen 1999 saakka. Hanke jäi keskeneräiseksi, mutta sarjakuvamuseo jatkaa suurtyötä myöhemmin. Linkki: Sarjakuvamuseon nettisivu.

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus suree yhdistyksen pitkäaikaista puuhamiestä ja toiminnan tukipilaria. Osanottomme kaikille Kalervo Pulkkisen läheisille ja ystäville.

Kalervo Pulkkinen Helsingin sarjakuvafestivaaleilla syyskuussa 2022.
Kuva: Timo Kokkila

---


lauantai 25. maaliskuuta 2023

Pätkä-apurahat 2023

Sarjakuvantekijät ry:n Kopiosto-varoista jaettavat Pätkä-apurahat julkistettiin Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla 25.3.2023. Apurahasumma on kertynyt Kopioston yhdistykselle tilittämistä kopiointikorvauksista vuoden 2022 kuluessa. 

Apuraharaadin puheenjohtajana toimi Sarjakuvantekijät ry:n hallituksen edustajana Vesa Ilmaranta, sekä kutsuttuna kaksi viime vuonna apurahan saanutta sarjakuvantekijää, Reetta Laitinen ja Eeva Meltio.

Hakemuksia saapui ennätysmäärä, 129 kpl. Haettu kokonaissumma oli 369 444 euroa. Apurahoja myönnettiin 23 kpl, kokonaissummaltaan 63 000 euroa.


Apurahojen saajat


Ermilä Suvi
Sarjakuvakirja, 2000 €

Hassinen Unja
Sarjakuvakirja, 3000 €

Kallio Kaltsu
Sarjakuvalehti, 3000 €

Kantola Petteri
Sarjakuva-albumin käsikirjoitus, 2000 €

Kemppainen Heikki
Sarjakuva-albumi, 3000 €

Kesänen Susanna
Sarjakuvakirja, 3000 €

Koponen Jouni
Työskentely, 2000 €

Kovács Kati
Sarjakuvateos, 3000 €

Lietzén Mika
Sarjakuvateos, 3000 €

Lust Kimmo
Sarjakuvaromaanin käsikirjoitus, 2000 €

Malin Mitja
Sarjakuvakirja, 3000 €

Meriläinen Taina
Sarjakuva-albumin piirrostyö, 3000 €

Moisseinen Hanneriina
Sarjakuvateos, puhtaaksipiirtäminen, 3000 €

Muhonen Anne
Lastensarjakuvan jatko-osa, 3000 €

Mukka Kiira & Kalliomäki Iriini
Sarjakuvaromaani, 3000 €

Musturi Tommi
Sarjakuvaromaanin painatus, 2000 €

Mäkelä Tuula
Sarjakuvateos, piirtäminen, 3000 €

Rapi Aapo
Sarjakuva-albumi, 3000 €

Ronkainen Timo
Tietokirja, 2000 €

Salminen Aiju
Sarjakuvaprojekti, 3000 €

Sihvonen Kari
Sarjakuva-albumin piirrostyö, 3000 €

Suorsa Jaana
Sarjakuva-albumi, 3000 €

Westin Miila
Sarjakuva-albumin piirrostyö, 3000 €