keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Pätkä-apurahat haussa!

Sarjakuvantekijät ry:n Pätkä-apurahat ovat taas haussa tammikuun loppuun 2020 mennessä.

Pätkä-apurahat on tarkoitettu erilaisiin sarjakuvahankkeisiin, ja ne ovat kooltaan yleensä 1000-3000 euroa. Apurahoja jaetaan vuodesta riippuen noin 15-20 kpl. Hakemus on vapaamuotoinen, ja se on lähetettävä postitse osoitteeseemme.

Apurahavarat kertyvät Kopiosto ry:n jakamista kopiointikorvauksista. Apurahoja voi hakea ja myös saada, vaikka ei olisikaan Sarjakuvantekijät ry:n jäsen.

Lisätietoa ja hakuohjeita.


keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Helsingin kirjamessut 24.10–27.10.2019

Helsingin kirjamessuilla 24.10.–27.10.2019 on myös sarjakuvaohjelmaa, monia sarjakuvien myyjiä, signeerauksia ja oma osasto Suomen sarjakuvaseuralla.

Ohjelmatäkyinä silmiin osui mm. tällaisia:

Torstai 24.10.2019

Klo 13.00 Töölö-lava:
Ranska-Suomi sarjakuvapaneeli, mukana Heikki Kaukoranta, Kirsi Kinnunen, Saara Pääkkönen ja Claire Saint-Germain, haastattelijana Ville Hänninen. Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton ja Filin järjestämässä ohjelmassa puhutaan sarjakuvien kääntämisestä.

Perjantai 25.10.2019

Sarjakuvaseuran osastolla kokoontuu seniorien sarjakuvatyöpaja klo 10.00–12.00. Sen jälkeen jatkaa lasten sarjakuvatyöpaja klo 15.00 saakka.

Klo 15.30–16.00 Suomenlinna-lava:
Sosialisti ja nihilisti. Aapo Kukko kertoo sarjakuvaromaanistaan.

Lauantai 26.10.2019

Klo 10.30–11.00 Esplanadi-lava:
Fingerpori. Pertti Jarla Vesa Kataiston haastateltavana.

Sarjakuvakeskuksen lasten lauantai Sarjakuvaseuran osastolla klo 12.00–15.00.

Sunnuntai 27.10.2019

Sarjakuvakeskus-croquis. Sarjakuvaseuran osastolla elävän mallin piirustusryhmä klo 15.00–16.00.

torstai 29. elokuuta 2019

Helsingin sarjakuvafestivaalit 7.–8.9.2019

Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestetään Suvilahdessa 7.–8.9.2019. Tapahtuma on ilmainen, lukuunottamatta iltaklubeja.


Ulkomaalaisvieraina ovat tällä kertaa mm.

Kate Charlesworth (Iso-Britannia)
Konrad Nuka Godtfredsen (Grönlanti)
Hanna Gustavsson (Ruotsi)
Anna Haifisch (Saksa)
Ida Neverdahl (Norja)
Karstein Volle (Norja)
Willem (Hollanti)

Festivaalitaiteilija on Maria Björklund, muita kotimaisia vieraita ovat mm:

Sunna Kitti
Rosi Kämpe
Sira Moksi
Reetta Niemensivu
Ville Ranta
Seppo
Otava Heikkilä
Nam-Ke
Max Sarin

Festivaaleilla on toki runsaasti muitakin suomalaisia sarjakuvantekijöitä, niin myyntipöytien takana, ohjelmassa tai muuten vain yleisönä.

Sarjakuvantekijät ry on mukana järjestämässä ammattilaisohjelmaa festivaalilauantaina. Rajallisen ohjelmatilan takia näihin ohjelmiin toivotaan ennakkoilmoittautumista jos haluaa varmistaa sisäänpääsyn.

Lisätietoa festivaalien nettisivuilta: www.sarjakuvafestivaalit.fi


sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Will Eisner -palkinto suomalaiselle Max Sarinille

Will Eisner Comic Industry Awards 2019 palkinnot on jaettu San Diegon Comic Conissa. Palkinto jaetaan vuosittain lukuisissa kategorioissa. Tänä vuonna ehdolla oli peräti kaksi suomalaista tekijää, Petra Nordlund (Best Webcomics) sarjakuvasta Tiger, Tiger ja Max Sarin (Best Continuing Series ja Best Humor Publication), sarjakuvasta Giant Days, joka voitti molemmissa sarjoissa.
Palkittu Giant Days on lehtenä ilmestyvä John Allisonin kirjoittama ja Max Sarinin (nrot 7-37, 40-47, 49-54), Lissa Treimanin (nrot 1-6) ja Julia Madrigalin (nrot 38-39) piirtämä sarjakuva, joka kertoo humoristisesti kolmen nuoren naisen ystävyydestä ja seikkailuista yliopistossa. Sarja on ollut palkintoehdokkaana aiemminkin. Sarjaa julkaisee USA:ssa Boom! Studios.
Tämä lienee ensimmäinen kerta, kun arvostettu Eisner-palkinto tulee suomalaiselle tekijälle.
Sarjakuvantekijät ry onnittelee!
Giant Days nro 50 © Boom! Studios
Teksti: John Allison, kuvat: Max Sarin, värit: Whitney Cogar

sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Will Eisner -palkintoehdokkaat 2019

USA:n arvostetuin sarjakuva-alan palkinto on Will Eisner Comic Industry Award. Vuoden 2019 Eisner-palkintojen ehdokkaat on julkistettu useissa kategorioissa. Mukana on kaksi suomalaista tekijää, eikä tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta.
Giant Days -sarjakuva, jossa on piirtäjänä suomalainen Max Sarin on ehdolla peräti kahdessa kategoriassa: Paras jatkuva sarja (Best Continuing Series) ja paras huumorijulkaisu (Best Humor Publication).
Nettisarjakuvissa (Best Webcomic) taas on ehdokkaana suomalaisen Petra Nordlundin Tiger, Tiger.

maanantai 8. huhtikuuta 2019

Näkymä-sarjakuvakilpailu

Osana Akaan Näkymä-taidetapahtumaa järjestetään sarjakuvakilpailu 15–25 -vuotiaille nuorille. Kelaa hei! Ajattele rokimmin, ajattele ympäristöäsi! -kilpailussa etsitään ympäristöteemaista sarjakuvaa, josta tehdään julkinen sarjakuvateos Toijalan rautatieaseman piha-alueelle. Kilpailun palkinto on 1000 euroa.

Kilpailuaikaa on 10.5.2019 saakka ja voittajateos julkaistaan Näkymän avajaisissa lauantaina 15. kesäkuuta 2019.


Porin sarjakuvafestivaalit

Porin kolmannet sarjakuvafestivaalit järjestetään Porin kaupunginkirjastolla 12.-13.4.2019. Tapahtuman vieraina ovat mm. Rosi Kämpe, Petri Hiltunen ja Reima Mäkinen.


perjantai 5. huhtikuuta 2019

Tampere Kupli 2019

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalit saavuttivat vuonna 2019 yleisöennätyksensä, yli 17.000 kävijää. Ilmainen tapahtuma Tampere-talossa keräsi yhteen eri ikäpolvia cosplay-harrastajista länsimaisen sarjakuvan harrastajiin, keräilijöihin ja tekijöihin. Voisi ajatella, että tapahtumassa oli tavalla tai toisella esillä melko suuri osa sarjakuvan eri muodoista ja suunnista.


Perjantaina 22.3.2019 Tampere Kuplii Goes Academic -seminaarin aluksi jaettiin vuoden Sarjakuva-Finlandia -palkinto. Sen sai tällä kertaa Reetta Laitisen toimittama ja 11 tekijän yhteistyönä syntynyt sarjakuvakirja Sisaret 1918, joka kertoo arkistomateriaaliin pohjautuen naisten tarinoita vuoden 1918 sodasta, linjojen molemmilta puolilta.

Sisaret 1918 -kirjan tekijöitä Sarjakuva-Finlandian jakotilaisuudessa.

Tapahtuman kunniavieraina olivat Suomesta Tarmo Koivisto ja Saksasta Susanne Buddenberg ja Thomas Henseler.

Markus Gallan (vas.) haastattelussa Susanne Buddenberg ja Thomas Henseler.

Sunnuntain kunniavieraspaneelissa taiteellisen ilmaisun vapaudesta ja rajoista keskustelivat Olli Löytyn (vas.) johdolla Emmi Nieminen, Ainur Elmgren, Tarmo Koivisto ja Pertti Jarla.

Festivaaliviikonloppuna 23.-24.3.2019 Sarjakuvantekijät ry oli mukana järjestämässä paria ohjelmanumeroa, Kirsi Kinnusen luentoa sarjakuvaviennistä ja Ilpo Koskelan luentoa tilaussarjakuvista. Yhdistyksen jäseniä oli toki muutenkin runsaasti mukana ohjelmassa ja myyntipöytien takana. Lauantain päätti perinteisesti Pätkä-apurahojen ja Vuoden Sarjakuvateko -palkintojen jako. Sarjakuvantekijät ry piti myös kevätkokouksensa lauantaina festivaalien sulkeuduttua.

keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Vuoden sarjakuvateko -palkinto 2018.

Vuoden 2018 Sarjakuvateko: Kutikuti ry ja Kuti-lehden numero 50.


Sarjakuvantekijät ry luovutti Tampere kuplii -sarjakuvafestivaaleilla 23.3.2019 perinteisen kunniapalkintonsa suomalaista sarjakuvakulttuuria edistäneestä teosta. Palkinto on ulkoiselta muodoltaan jättiläiskokoinen sivellin.


Kuti-lehti on julkaisut kotimaista ja kansainvälistä nykysarjakuvaa vuodesta 2006 alkaen. Edellisenä vuonna perustettu Kutikuti ry aloitti ennakkoluulottomasti sarjakuvalehden, jota jaetaan ilmaiseksi museoissa, näyttelyissä, ravintoloissa, sarjakuvatapahtumissa jne. Kuten muissakin ilmaisjakelulehdissä, myös Kutissa on mainoksia, mutta sisältönä sarjakuvataidetta jossa ei ole tehty kompromisseja. Ajatuksena oli tuoda kokeellista nykysarjakuvaa sellaistenkin ihmisten luettavaksi, jotka eivät ehkä muuten siihen tutustuisi.

Kuti ilmestyi alusta alkaen säännöllisesti neljä kertaa vuodessa. Pitkään sanomalehti-tabloidin muotoisena ilmestynyt Kuti muutti formaattiaan aikakauslehtimäiseksi vuonna 2017. Kutin erikoisnumeroissa on nähty teemoina niin feminististä sarjakuvaa, strippisarjakuvia, lasten sarjakuvia tai vanhuksille suunnatun sarjakuvakurssin satoa. Kutikuti ry:ssä on nykyään mukana viitisenkymmentä sarjakuvataiteilijaa, ja se on tarjonnut julkaisukanavan vielä useammalle. Erilaisiin teemoihin keskittyvät numerot ja vierailevat päätoimittajat ovat osaltaan monipuolistaneet julkaisun sisältöä.

Kansainvälisyys on ollut Kutille itsestään selvyys alusta asti. Lehden sivuilla on nähty taiteilijoita monista maista ja suomenkielisten sarjakuvien alaviitteinä on englanninkieliset käännökset. Kuti on ilmestynyt myös eri kielillä, mm. saksaksi ja venäjäksi. Kuti-kollektiivi on tehnyt määrätietoista työtä kansainvälisen verkostoitumisen ja sarjakuvaviennin hyväksi ja on ollut tuttu näky monissa maailman sarjakuvatapahtumissa.

Syksyllä 2018 ilmestyi Kuti-lehden 50. Numero. Sarjakuvantekijät ry:n hallitus on päättänyt myöntää Vuoden sarjakuvateko -palkinnon Kutikuti ry:lle Kuti-lehden 50 numeron kunniaksi. Tinkimättömän ja taiteellisesti kunnianhimoisen sarjakuvalehden julkaiseminen nykyisessä mediamaailmassa on kunnioitettava saavutus.

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus


Sarjakuvantekijät ry:n Pätkä-apurahat 23.3.2019



Sarjakuvantekijät ry jakaa vuosittain Pätkä-apurahoja varoista, joita kertyy jäsenten yhdistykselle luovuttaman valtakirjan perusteella Kopioston jakamina tekijänoikeuskorvauksina sarjakuvien kopioinnista. Vuonna 2018 Sarjakuvantekijät ry:lle tulleista Kopiostokorvauksista jaettiin Pätkä-apurahat 23.3.2019. 

Tällä kertaa hakemuksia kertyi 93 kpl, yhteensä 252.441 euron arvosta. Kolmihenkisessä asiantuntijaraadissa oli jälleen yhdistyksen hallituksen edustajan lisäksi kutsuttuna kaksi viime vuonna apurahan saanutta sarjakuvantekijää.

Seuraava haku on tammikuun 2020 loppuun mennessä. Lisätietoja yhdistyksen nettisivulta ja Facebookista.


Sarjakuvantekijät ry:n Kopiosto-varoista jaettavat Pätkä-apurahat 2018, jaettu Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla  23.3.2019.

Apuraharaati: Reetta Niemensivu, Kati Rapia, Vesa Ilmaranta (pj.)

---

Mari Ahokoivu
Sarjakuva-albumin suunnitteluun ”Lady's Maid’s Bell”, 2000 e.

Terhi Ekebom
Matkasarjakuvaan Brasiliasta, 3000 e.

Juliana Hyrri
Sarjakuvakirjan piirrostyöhön (käsik. Pauli Kallio) ”Kalle, pallo ja sello”, 3000 e.

Satu Jaatinen
Suomen sarjakuvaseuran 50-vuotishistoriikkiin, 2000 e.

Mikko Jylhä
Sarjakuvateoksen painokuluihin ”Donna O”, 500 e.

Pauli Kallio
Sarjakuvakokoelman toimittamiseen (Käsikirjoittamiaan lehtisarjoja, 15 eri nimekettä), 3000 e.

Petteri Kantola
Sarjakuvakirjaan terrorismiteemasta, 3000 e.

Janne Kukkonen
Sarjakuva-albumiin ”Voro 3 – Jumalain julmuudet”, 3000 e.

Karri Laitinen
Sarjakuvaromaaniin ”Huijaus” (työnimi), 3000 e.

Jarno Latva-Nikkola
Sarjakuvateokseen ”Logistiikkakeskus 5” (työnimi), 3000 e.

Kaisa Leka
Sarjakuvakirjaan ”Expedition Karelia”, 2500 e.

Sami Makkonen
Sarjakuvaromaaniin ”Diesel Engine Araneae”, 3000 e.

Hans Nissen
Työskentelyyn (kolmeen eri julkaisuun), 2000 e.

Aapo Rapi
Lasten(sarja)kuvakirjaan ”Piloppo”, 3000 e.

Kari Sihvonen
Sarjakuva-albumiin, ”Syntax Terror” (Teesi/Antiteesi/Synteesi), 2500 e.

Tuomas Tiainen
Sarjakuvakirjaan ”MÖRS”, 2500 e.

Janne Toriseva
Sarjakuvan käsikirjoittamiseen. ”Muurit” (piirtäjä Mikko Jeskanen), 3000 e.

Veli-Matti Ural & Matti-Pekka Heikura 
Sarjakuvateokseen ”Iivo Ahava – Kolmen lipun välissä”, 3000 e.

Mikko Väyrynen
Sarjakuva-albumiin, 3000 e.

---

Apurahoja 19 kpl
Hallituksen päätös jaettavasta summasta: 50.000 e.

torstai 7. maaliskuuta 2019

Kuvasto ry: Tunne oikeutesi

Taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry:n videosarjassa Tunne oikeutesi on mukana myös sarjakuvantekijä Anni Nykänen.

perjantai 18. tammikuuta 2019

Kopioston tekijänoikeuskorvaukset vuonna 2018

Kopiosto on tilittänyt vuonna 2018 tekijänoikeuskorvauksia esittäville taiteilijoille, tekijöille ja kustantajille yhteensä 35 miljoonaa euroa. Korvauksia maksettiin oikeudenomistajille sekä henkilökohtaisesti, että heitä edustavien järjestöjen kautta.

Kopioston tiedote korvauksista.

Sarjakuvantekijöitä Kopioston korvauksista hyödyttävät lähinnä teosten kopiointi- ja käyttöluvista ja lainauskorvauksista kertyvät tilitykset. Kopiointikorvauksista kertyvillä varoilla kustannetaan Sarjakuvantekijät ry:n Pätkä-apurahat. Lainauskorvaukset taas maksetaan suoraan kuvantekijöille.

Sarjakuvantekijät ry:n osuus Kopioston maksamista kopiointikorvauksista oli vuonna 2018 kaikkiaan 57 275 euroa. Tästä kustannetaan Pätkä-apurahat, johon kuluu lähes koko summa. Osa voidaan käyttää myös muihin hankkeisiin, joiden katsotaan hyödyttävän sarjakuvantekijöitä.

Kaikkien tekijä- ja kustantajajärjestöjen kopiointikorvaukset vuonna 2018.

torstai 17. tammikuuta 2019

Puupäähattu-palkinto 2019

Suomen sarjakuvaseuran vuosittain jakama kunniapalkinto Puupäähattu on myönnetty Sari Luhtaselle ja Tiina Pajulle. Luhtanen käsikirjoitti ja Paju piirsi Maisa ja Kaarina -sarjakuvaa Anna-lehteen vuosina 1987–2015. Sarjakuvasta on ilmestynyt 17 kokoelmakirjaa ja myös muita oheisjulkaisuja. Viimeisin kokoelmateos Viimeinen tikki ilmestyi vuonna 2016 Otavan kustantamana.

Molemmat ovat tehneet pitkän uran myös muissa töissä, Luhtanen mm. kirjailijana ja kääntäjänä ja Paju monipuolisena graafikkona.

Tiina Paju on toiminut myös Sarjakuvantekijät ry:n edeltäjän, eli Suomen sarjakuvaseuran ammattijaoston ensimmäisenä puheenjohtajana vuosina 1992–1993. Ammattijaosto irtautui omaksi yhdistyksekseen ja rekisteröitiin Sarjakuvantekijät ry:ksi vuonna 1995.

Sarjakuvaseuran tiedote palkinnosta.

Sarjakuvantekijät ry onnittelee!