keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Kritiikin Kannukset -palkinto 2020

Suomen arvostelijain liitto ry (SARV) on myöntänyt vuoden 2020 Kritiikin Kannukset -palkinnon sarjakuvataiteilija Juliana Hyrrille esikoissarjakuvakirjastaan Satakieli joka ei laulanut (Suuri Kurpitsa, 2019).
Sarjakuvantekijät ry onnittelee!
Palkinto on tullut sarjakuvantekijälle aiemmin kahdesti. Sami Toivonen on saanut sen 1989 ja Ville Tietäväinen vuonna 2004.

Satakieli joka ei laulanut © Juliana Hyrri.

maanantai 20. huhtikuuta 2020

Tekijänoikeuspäivä C-DAY 25.4.2020

©-DAY 25.4.2020 on kaikkien luovan työn ystävien, tekijöiden ja oikeudenhaltijoiden yhteinen päivä. Sitä edeltää tekijänoikeusviikko. Tarkoitus on tuoda näkyville luovan työn tekijät ja heidän työnsä arvo.

Sarjakuvilla, kuten kaikella luovalla työllä on tekijänsä. Suurin osa sarjakuvantekijöistä työskentelee lehdille, kustantajille tai laajemmin ajatellen medialle, ja tekijänoikeus on heidän työlleen ja toimeentulolleen aivan oleellinen edellytys.
Tapahtuman järjestää Tekijänoikeusakatemia ry.

maanantai 6. huhtikuuta 2020

Tekijäfoorumi: DSM-direktiivi edellyttää huomattavia parannuksia tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden asemaan

Luovan alan tekijöitä edustava Tekijäfoorumi korostaa implementointivaiheessa olevan DSM-direktiivin (EU:n tekijänoikeusdirektiivi 2019/790) tärkeyttä tekijöille ja esittäville taiteilijoille. Direktiivin 3 luvun artikloiden 18–23 tarkoituksena on parantaa tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden asemaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla käydyissä keskusteluissa on käynyt selväksi, että luovan alan tekijöillä ja tekijänoikeuden käyttäjillä on näkemyseroja siitä, kuinka 3 luvun artiklat tulisi implementoida, eli ottaa käyttöön kansalliseen lainsäädäntöön. Tekijäfoorumi on huolissaan siitä, että direktiivin tarkoitus tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden aseman parantamisesta ei ole toteutumassa direktiivin edellyttämällä tavalla. Tueksi tarvitaan poliittista tahtoa.

Tekijäfoorumi on vuonna 2010 perustettu luovan alan tekijöitä, esittäviä taiteilijoita ja tieteentekijöitä edustavien järjestöjen yhteistyöelin. Mukana on 30 järjestöä, myös Sarjakuvantekijät ry.

Lue Tekijäfoorumin lausunto tästä.