tiistai 18. marraskuuta 2014

Sarjakuvantekijät ry:n jäsentiedote syksy/talvi 2014


Yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous pidetään Helsingissä torstaina 27.11. Sarjakuvakeskuksessa, Hämeentie 150, klo 18.00 alkaen. Paikalle pääsee mm. raitiovaunuilla 6 ja 8. Asialistalla säännönmukaiset asiat sekä Kopiostosopimuksen tekninen laajennus, ks. alla (muita asioita ei ole esitetty eikä siten käsitellä) eli:
Talousarvio ja toimintasuunnitelma vuodelle 2014
Jäsenmaksun suuruudesta päättäminen (hallituksen esitys entinen eli 30 €).
– Tilintarkastajan ja varatilintarkastajan valinta
Hallituksen ja sen puheenjohtajan valinta (pj + 4…6 jäsentä) kalenterivuodelle 2014.
Hallitus esittää syyskokoukselle järjestön jäsenten antamien Kopiosto-valvontavaltakirjojen soveltamisalaa laajennettavaksi kyseisen valtakirjan 2 §:n 3 momentin nojalla kattamaan tekijänoikeuslain 13 a §:n sopimuslisenssin piiriin kuuluvat käyttötavat, eli koskemaan
– painamalla tai vastaavin menetelmin valmistetussa sanomalehdessä tai aikakauskirjassa julkaistusta kirjoituksesta ja siihen liittyvästä kuvasta
– skannaamalla tai vastaavin menetelmin tapahtuvaa kappaleen valmistamista viranomaisen, elinkeinonharjoittajan ja yhteisön sisäistä tiedotuskäyttöä varten sekä
– näin valmistettujen teosten välittämistä yleisön saataville mainitussa tarkoituksessa.
Sarjakuvatekijät ry:n hallitus

maanantai 17. marraskuuta 2014

Kopiosto- eli Pätkä-apurahat haussa nyt!

Valokopiointikorvauksista maksetaan Sarjakuvantekijät ry:n jakamat Kopiostoapurahat eli ns. Pätkä-apurahat, joita voi taas hakea! Vapaamuotoiset hakemukset alla olevaan osoitteeseemme 31.1.2015 mennessä. Muista, että hyvin laadittu hakemus sisältää kunnon työsuunnitelman ja myös yhteystietosi, pankkiyhteytesi ja henkilötunnuksesi. Vuonna 2014 Sarjakuvantekijöiden Kopiostoapurahaa saaneet eivät voi hakea tässä haussa. Huomaa, että tätä voivat edelleen hakea myös käsikirjoittajat. Kuoreen merkintä Kopiostoapuraha. Tarkemmat ohjeet täältä:  apurahat

Lainauskorvausapuraha piirtäjille

Tällä kertaa kahdenlaisia apurahoja haettavana – eivät ole toisiaan poissulkevia!
Uusi mittava apuraha jaossa joulukuussa sarjakuvapiirtäjille

Lainauskorvausapuraha

Joulukuun alussa tulee hakuun uusi merkittävä apuraha sarjakuvantekijöille. Lainauskorvauksen kuvakorvauksista on jäänyt osa jakamatta, lähinnä ulkomaisten tekijöiden osuus, ja nyt vapautunut osa jaetaan henkilökohtaisina apurahoina kuvantekijöille luovaan taiteelliseen työskentelyyn.

Sarjakuvan apurahojen jaosta vastaa Sarjakuvantekijät ry. Jaossa on noin 70 000 euroa. Apurahaa voivat hakea kaikki ne, joiden piirtämiä sarjakuvia on julkaistu kirjoissa, joita on saatavilla yleisistä kirjastoista tai joilta on tulossa sellaisia kirjoja.

Tätä apurahaa voidaan myöntää vain piirtäjille, ei käsikirjoittajille tai kääntäjille. Apuraha on kertaluontoinen eikä aiheuta karenssia Sarjakuvantekijät ry:n muihin apurahoihin. Saadut lainauskorvaukset eivät vaikuta tämän apurahan saamiseen.

Lainauskorvausapurahan hakuaika on 1.12.2014 - 11.1.2015. Hakemus on vapaamuotoinen ja se toimitetaan Sarjakuvantekijät ry:lle. (postiosoite alla, kuoreen merkintä Lainauskorvausapuraha) Viimeinen postileiman päivä hakemuksessa voi olla 12.1.2015.

Hakemuksessa on kuitenkin oltava seuraavat tiedot:
- Hakijan nimi, henkilötunnus, yhteystiedot ja pankkitili.
- Mihin apurahaa haetaan. Se myönnetään luovaan taiteelliseen työhön, hakijalla ei ole välttämätöntä olla meneillään esimerkiksi kirjan tekoa.
- Haettava summa. Apuraharaati voi myöntää harkintansa mukaan aina yhden vuoden taitelija-apurahaan asti nousevia apurahoja (tänä vuonna 19 897,24 euroa). Huomioinette tämän haettavaa summaa pohtiessanne.
- 1.1.2013 jälkeen saadut apurahat.
- Tieto ainakin joistakin kirjoista, joissa on tekijän sarjakuvia ja joita on saatavilla yleisistä kirjastoista tai niihin tulossa. Koko bibliografia ei ole tarpeen.

Samaan aikaan on jaossa vastaavia lainauskorvausapurahoja myös kuvittajille, valokuvaajille sekä kuvataiteilijoille. Niiden jaosta vastaavat niiden alojen tekijäjärjestöt. Mikäli olet sekä kuvittaja että sarjakuvantekijä, voit hakea apurahaa molemmista ryhmistä. Kuvittajien hakuun liittyvät tiedot löytyvät verkko-osoitteesta grafia.fi.

Meddelandet på svenska:  
 http://www.kopiosto.fi/kopiosto/ajankohtaista/uutiset_arkisto/aktuellt_2014/sv_SE/utlaningsersattningarna_meddelande/