Sarjakuvantekijät ry

Sarjakuvantekijät ry. on suomalaisten sarjakuvantekijöiden etujärjestö. Yhdistys on perustettu vuonna 1995, kuluvana vuonna 2023 jäseniä on noin 190.


Ammattiyhdistystoiminnan lisäksi Sarjakuvantekijät ry. on mukana näyttelyiden, seminaarien, erilaisten kurssien ja sarjakuvakilpailujen järjestämisessä ja pyrkii toiminnallaan tukemaan sarjakuvan tunnettavuutta ja sen suomalaisen tuotannon näkyvyyttä. Jaamme myös vuosittain Vuoden sarjakuvateko -palkinnon, sekä Pätkä-apurahoja erilaisiin sarjakuvahankkeisiin. Apurahat ovat haettavissa joka vuosi tammikuun loppuun mennessä.

Kannattaa muistaa, että Sarjakuvantekijät ry on eri järjestö kuin Suomen Sarjakuvaseura, nämä menevät usein sekaisin. Sarjakuvantekijät ry:n jäsenyysperusteena on ammattimainen toiminta alalla, ja näkyvin tehtävämme on apurahojen jakaminen. Suomen sarjakuvaseuran toiminta taas on paljon laajempaa, ja siihen voi liittyä kuka tahansa. Sarjakuvaseura mm. julkaisee Sarjainfo-lehteä, järjestää Helsingin sarjakuvafestivaaleja, ja ylläpittää Helsingin sarjakuvakeskusta. Toki yhdistykset toimivat myös yhteistyössä monissa hankkeissa.

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus vuodelle 2023 on:

Puheenjohtaja: Timo Kokkila

Katariina Lappi
Ilpo Koskela
Apila Miettinen
Aino Sutinen
Ville Tietäväinen
Vesa Vitikainen

Liity jäseneksi!


Oletko ammatiksesi joko koko- tai osapäiväisesti työskentelevä sarjakuvapiirtäjä, -käsikirjoittaja, -tekstaaja tai -kääntäjä? Mikäli vastaus on kyllä, Sarjakuvantekijät ry on ammattijärjestösi.

Liittymällä Sarjakuvantekijät ry:n jäseneksi olet mukana tukemassa suomalaisten sarjakuvantekijöiden ammattiyhdistystoimintaa ja saat arvokasta tietoa mm. alan apurahoituksesta, näyttely- ja julkaisumahdollisuuksista sekä yleensäkin verkostoidut alan muiden suomalaisten tekijöiden kesken.

Sääntönä määrittelemme ohjeellisesti, että sarjakuvapiirtäjän tulisi olla piirtänyt vähintään yksi, käsikirjoittajan kirjoittanut vähintään kaksi ja kääntäjän tai tekstaajan tuottanut vähintään kolme sarjakuvajulkaisua, tai julkaissut vastaavan määrän muissa medioissa ammattimaisuuden rajan täyttymiseksi. Pitkäjänteinen ja määrätietoinen työskentely alalla ylittää yleensä jäsenyyskynnyksen, julkaisutavasta riippumatta. Yhdistyksen hallitus kuitenkin hyväksyy jäsenhakemukset harkintansa mukaan, ehdottomia sääntöjä on vaikea, ellei mahdoton asettaa.

Vuotuinen jäsenmaksu on 35 euroa, ja se on verovähennyskelpoinen.

Jäsenille myönnämme myös matkakorvauksia kotimaan matkoista sarjakuvafestivaaleille, kirjamessuille tms. alaan liittyviin tapahtumiin, korkeintaan 1 matka/vuosi/jäsen. Jäsenetuihin kuuluu myös jäsenkortti, sekä vuosittain hankittava alaan liittyvä kirja.


Lähetä jäsenhakemus:


Vastaa vapaamuotoisella hakemuksella alla oleviin kysymyksiin joko sähköpostitse tai kirjeellä. Laita liitteeksi työnäytteitä (esim. kevytresoluutioinen kuvatiedosto mukaan s-postiviestiin ja/tai linkki sivuille, jossa on selkeästi esillä töitäsi). Printattuun hakemukseen voit liittää paperikopioita tekemistäsi sarjakuvasivuista. (Huom: printattu hakemus tulee allekirjoittaa päivämäärineen). Hakemuksessa on syytä mainita julkaistujen töiden sivumäärät ainakin suunnilleen, sillä hallitus arvioi onko työskentelysi tarpeeksi laajaa ja pitkäjänteistä ammattilaiseksi hyväksymiseen.

Voit kopioida kysymykset tältä sivulta ja vastata niihin erillisellä s-postiliitteellä (esim. word-tiedosto työnäyteliitteineen) tai suoraan sähköpostiviestillä työnäyteliitteineen osoitteeseen:
sarjakuvantekijat.info (ät) gmail.com
Jos lähetät hakemuksesi mieluummin paperilla, postita se liitteineen yhdistyksen postilokeroon:
Sarjakuvantekijät ry
PL 130
00121 Helsinki
---

Vapaamuotoiseen hakemukseen voit liittää nämä tiedot


Nimi:

Taiteilijanimi:
Osoite:
Puhelin:
Sähköpostiosoite:
Kotisivut/blogi, mikäli sellainen on:
Syntymäaika ja -paikka:
Oletko käsikirjoittaja, piirtäjä, kääntäjä, tekstaaja?
Sarjakuvajulkaisut, kerro mielellään myös sivumäärät:
- albumit, (vuosi, kustantaja)
- strippejä tai sivuja lehdissä
- muut julkaisutavat (esim. nettijulkaisut)
Apurahat, palkinnot, luottamustehtävät:

Muita sarjakuviin liittyviä töitä?

(Kursiivilla olevat tiedot eivät ole pakollisia.)


Jäsenille:


Voit antaa Kopiosto-valtakirjan Sarjakuvantekijät ry:lle, ellet ole sitä jo tehnyt. Valtakirja täytetään sähköisesti Kopioston valtuutuspalvelussa, johon löytyy linkki alempaa.

Sarjakuvantekijät ry:lle annat valtakirjan sarjakuvantekijänä. Voit antaa valtakirjan myös muille alan järjestöille, mutta eri nimikkeellä. Kuvittajan ominaisuudessa Kuvittajat ry:lle, graafisena suunnittelijana Grafialle jne.

Kopioston tiedote valtakirjoista:

Kopiosto-valtakirjalla tekijänoikeuden suojaamien teosten oikeudenomistajat eli tekijät ja kustantajat antavat Kopiostolle valtuutuksen myöntää puolestaan lupia teostensa kopiointiin.

Annettu valtuutus mahdollistaa sen, että huolehdimme puolestasi teostesi kopiointiin liittyvistä oikeuksistasi ja eduistasi.

Valtakirja annetaan eri jäsenjärjestöillemme aina tietyssä ominaisuudessa. Kukin jäsenjärjestömme edustaa luovan työn eri aloja eli eri ominaisuuksia.

Jos teet monen tyyppisiä teoksia (esimerkiksi kirjoitat tietokirjoja ja piirrät sarjakuvia), valtakirja kannattaa antaa erikseen jokaiselle teostesi alaa edustavalle jäsenjärjestöllemme. Voit siis antaa valtakirjan usealle Kopioston jäsenjärjestölle, mutta vain kerran tietyssä ominaisuudessa.

Jäsenjärjestöllemme kerran annettu valtakirja säilyy voimassa pysyvästi. Valtuus ei lakkaa automaattisesti, esimerkiksi erotessasi järjestöstä, jollet itse erikseen peru tai muuta sitä. Voit halutessasi päivittää valtuutustasi esimerkiksi lisäämällä siihen uusia ominaisuuksia.

Lisätietoa Kopioston sivuilla