perjantai 18. tammikuuta 2019

Kopioston tekijänoikeuskorvaukset vuonna 2018

Kopiosto on tilittänyt vuonna 2018 tekijänoikeuskorvauksia esittäville taiteilijoille, tekijöille ja kustantajille yhteensä 35 miljoonaa euroa. Korvauksia maksettiin oikeudenomistajille sekä henkilökohtaisesti, että heitä edustavien järjestöjen kautta.

Kopioston tiedote korvauksista.

Sarjakuvantekijöitä Kopioston korvauksista hyödyttävät lähinnä teosten kopiointi- ja käyttöluvista ja lainauskorvauksista kertyvät tilitykset. Kopiointikorvauksista kertyvillä varoilla kustannetaan Sarjakuvantekijät ry:n Pätkä-apurahat. Lainauskorvaukset taas maksetaan suoraan kuvantekijöille.

Sarjakuvantekijät ry:n osuus Kopioston maksamista kopiointikorvauksista oli vuonna 2018 kaikkiaan 57 275 euroa. Tästä kustannetaan Pätkä-apurahat, johon kuluu lähes koko summa. Osa voidaan käyttää myös muihin hankkeisiin, joiden katsotaan hyödyttävän sarjakuvantekijöitä.

Kaikkien tekijä- ja kustantajajärjestöjen kopiointikorvaukset vuonna 2018.

torstai 17. tammikuuta 2019

Puupäähattu-palkinto 2019

Suomen sarjakuvaseuran vuosittain jakama kunniapalkinto Puupäähattu on myönnetty Sari Luhtaselle ja Tiina Pajulle. Luhtanen käsikirjoitti ja Paju piirsi Maisa ja Kaarina -sarjakuvaa Anna-lehteen vuosina 1987–2015. Sarjakuvasta on ilmestynyt 17 kokoelmakirjaa ja myös muita oheisjulkaisuja. Viimeisin kokoelmateos Viimeinen tikki ilmestyi vuonna 2016 Otavan kustantamana.

Molemmat ovat tehneet pitkän uran myös muissa töissä, Luhtanen mm. kirjailijana ja kääntäjänä ja Paju monipuolisena graafikkona.

Tiina Paju on toiminut myös Sarjakuvantekijät ry:n edeltäjän, eli Suomen sarjakuvaseuran ammattijaoston ensimmäisenä puheenjohtajana vuosina 1992–1993. Ammattijaosto irtautui omaksi yhdistyksekseen ja rekisteröitiin Sarjakuvantekijät ry:ksi vuonna 1995.

Sarjakuvaseuran tiedote palkinnosta.

Sarjakuvantekijät ry onnittelee!