Apurahat

Kopiosto- eli Pätkä-apurahat


Sarjakuvantekijät ry:n Pätkä-apurahat on pääasiassa suunnattu sarjakuvien tekemiseen, joko yksittäisille hakijoille tai työryhmille. Muunkinlaisia, tavalla tai toisella sarjakuviin liittyviä hankkeita voimme tukea, mutta pääpaino on sarjakuvien tekemisessä. Apurahaa voi anoa ja saada vaikka ei olisi yhdistyksen jäsen.

Huomaa: Apurahoja haetaan nyt sähköpostitse, ei paperihakemuksella kuten aiemmin!

Hakemukset tulee lähettää sähköpostitse viimeistään 31.1. osoitteeseen: patka.apurahat@gmail.com


Ohje:


Laadi vapaamuotoinen hakemus, josta käy ilmi pyydetyt asiat. Liitä samaan tiedostoon myös mahdolliset kuvanäytteet ja muut liitteet. Tallenna tiedosto PDF-muodossa, niin että koko hakemus liitteineen on yhdessä tiedostossa. Tiedoston koko on oltava alle 10 megatavua. Voit tallentaa PDF-tiedoston useimmista kuvan- ja tekstinkäsittelyohjelmista. Tämä tapa on suositeltavin!

Mikäli yhden PDF-tiedoston tekeminen on hankalaa, voit lähettää hakemuksen sähköpostina ja mahdolliset kuvat sähköpostin liitteinä JPG, PNG tai PDF-muodossa. Hakemuksen liitteineen täytyy olla kooltaan alle 10 megatavua.

Erityistapauksissa voimme ottaa vastaan myös paperihakemuksia, mutta siinä tapauksessa pyydä siihen lupa etukäteen ja ilmoitamme mihin osoitteeseen hakemuksen voi lähettää. Huolehdi siitä että posti lähtee hyvissä ajoin, niin että se on perillä tammikuun aikana.

Hakemukset, kysymykset yms. Pätkä-apurahoja koskevat viestit sähköpostiosoitteeseen: patka.apurahat@gmail.com

Saat kuittausviestin saapuneesta hakemuksesta noin vuorokauden kuluessa siitä kun hakemuksesi on saapunut perille. Sähköpostia hallinnoiva henkilö ei kuulu apurahalautakuntaan, eikä vaikuta sen toimintaan.

-

Hakemuksessa on oltava soveltuvin osin esimerkiksi seuraavia tietoja:

1. Hakijan nimi ja yhteystiedot (osoite, sähköposti, puhelin). Älä kuitenkaan merkitse sosiaaliturvatunnusta ja pankkitilin numeroa hakemukseen! Tietoturvasyistä kysymme ne apurahojen saajilta jälkikäteen.

2. Haettu apurahasumma.

3. Kohde: Mihin tarkoitukseen haet apurahaa?

4. Työsuunnitelma: Mitä aiot tehdä? Miten suunnittelet toteuttavasi hankkeen ja mitä muuta kerrottavaa sinulla on siitä? Missä aikataulussa aiot sen toteuttaa? Paljonko arvioit kuluttavasi aikaa ja rahaa hankkeeseen? Syntyykö siitä työn lisäksi muita kuluja? Miten aiot julkaista työsi?

5. Tekijän esittely eli cv: Tiivis esittely siitä kuka olet ja mitä olet aiemmin tehnyt.

6. Työnäytteet: Muutamia kuvia aiemmista töistäsi, tai vaikka luonnoksia tekeillä olevasta hankkeesta.

-
Lisätietolinkki: Palautetta ja ohjeita Kopiosto-apurahojen hakijoille
-

Perinteisesti hakemuksista ovat parhaiten menestyneet sellaiset, joissa on selkeä projekti ja sen toteuttamiseen tähtäävä realistinen työsuunnitelma. Raati on aina arvovaltainen ja valistunut, mutta hakijan on myös hyvä kertoa aiemmista saavutuksistaan.

Suurin osa Pätkä-apurahoista on suuruudeltaan 1000-3000 euroa, eli kovin suuria hankkeita niillä ei voi kokonaan toteuttaa. Hankkeesta riippuen rahaa voi anoa enemmänkin, mutta apuraharaadilla on myös oikeus harkintansa mukaan muuttaa summaa. Kerro hakemuksessa, mikäli se ei sinulle sovi. Muut samaan hankkeeseen saadut apurahat on myös kerrottava, myös jos päätös niistä tulee hakuajan loputtua.

Jos sait Pätkä-apurahan viime hakukierroksella niin nyt ei kannata haaskata ruutia, sillä rahaa voi saada uudelleen vasta välivuoden jälkeen.

Jos saat apurahan, muista myös raportoida sen käytöstä vuoden loppuun mennessä. Lyhyt vapaamuotoinen selostus hankkeen tilanteesta yhdistyksen postilokeroon tai sähköpostiin riittää. Raporttiin voi myös liittää kopioita esim. kuiteista tai tehdyistä sivuista. Ihannetapauksessa mukaan voi liittää vaikkapa valmiin albumin. Emme oleta että hankkeet valmistuisivat vuoden kuluessa, mutta haluamme tietää mitä niille kuuluu. Raportointia voi jatkaa taas seuraavaan vuodenvaihteeseen mennessä.

Pätkä-apurahoihin käytettävät varat tulevat Kopioston jakamista kopiointikorvauksista. Oppilaitoksista, yrityksistä ja julkiselta sektorilta kerätyt valokopiointikorvaukset ja digitaalisen kopioinnin korvaukset jaetaan Kopioston jäsenjärjestöille kopiointitutkimusten perusteella. Sarjakuvantekijöiden tapauksessa varat jaetaan eteenpäin Pätkä-apurahoina, jotka tunnetaan myös Kopiosto-apurahoina. Eri nimistä huolimatta kyse on samasta asiasta.

Apurahojen saajat julkistetaan maaliskuun lopulla, myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Apurahan saajille ei ilmoiteta asiasta etukäteen. Emme lähetä erikseen ilmoituksia niille, jotka eivät apurahaa saaneet.

Onnea hakuun!

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus


Aiemmin myönnetyt Pätkä-apurahat >>>