sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Will Eisner -palkintoehdokkaat 2019

USA:n arvostetuin sarjakuva-alan palkinto on Will Eisner Comic Industry Award. Vuoden 2019 Eisner-palkintojen ehdokkaat on julkistettu useissa kategorioissa. Mukana on kaksi suomalaista tekijää, eikä tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta.
Giant Days -sarjakuva, jossa on piirtäjänä suomalainen Max Sarin on ehdolla peräti kahdessa kategoriassa: Paras jatkuva sarja (Best Continuing Series) ja paras huumorijulkaisu (Best Humor Publication).
Nettisarjakuvissa (Best Webcomic) taas on ehdokkaana suomalaisen Petra Nordlundin Tiger, Tiger.

maanantai 8. huhtikuuta 2019

Näkymä-sarjakuvakilpailu

Osana Akaan Näkymä-taidetapahtumaa järjestetään sarjakuvakilpailu 15–25 -vuotiaille nuorille. Kelaa hei! Ajattele rokimmin, ajattele ympäristöäsi! -kilpailussa etsitään ympäristöteemaista sarjakuvaa, josta tehdään julkinen sarjakuvateos Toijalan rautatieaseman piha-alueelle. Kilpailun palkinto on 1000 euroa.

Kilpailuaikaa on 10.5.2019 saakka ja voittajateos julkaistaan Näkymän avajaisissa lauantaina 15. kesäkuuta 2019.


Porin sarjakuvafestivaalit

Porin kolmannet sarjakuvafestivaalit järjestetään Porin kaupunginkirjastolla 12.-13.4.2019. Tapahtuman vieraina ovat mm. Rosi Kämpe, Petri Hiltunen ja Reima Mäkinen.


perjantai 5. huhtikuuta 2019

Tampere Kupli 2019

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalit saavuttivat vuonna 2019 yleisöennätyksensä, yli 17.000 kävijää. Ilmainen tapahtuma Tampere-talossa keräsi yhteen eri ikäpolvia cosplay-harrastajista länsimaisen sarjakuvan harrastajiin, keräilijöihin ja tekijöihin. Voisi ajatella, että tapahtumassa oli tavalla tai toisella esillä melko suuri osa sarjakuvan eri muodoista ja suunnista.


Perjantaina 22.3.2019 Tampere Kuplii Goes Academic -seminaarin aluksi jaettiin vuoden Sarjakuva-Finlandia -palkinto. Sen sai tällä kertaa Reetta Laitisen toimittama ja 11 tekijän yhteistyönä syntynyt sarjakuvakirja Sisaret 1918, joka kertoo arkistomateriaaliin pohjautuen naisten tarinoita vuoden 1918 sodasta, linjojen molemmilta puolilta.

Sisaret 1918 -kirjan tekijöitä Sarjakuva-Finlandian jakotilaisuudessa.

Tapahtuman kunniavieraina olivat Suomesta Tarmo Koivisto ja Saksasta Susanne Buddenberg ja Thomas Henseler.

Markus Gallan (vas.) haastattelussa Susanne Buddenberg ja Thomas Henseler.

Sunnuntain kunniavieraspaneelissa taiteellisen ilmaisun vapaudesta ja rajoista keskustelivat Olli Löytyn (vas.) johdolla Emmi Nieminen, Ainur Elmgren, Tarmo Koivisto ja Pertti Jarla.

Festivaaliviikonloppuna 23.-24.3.2019 Sarjakuvantekijät ry oli mukana järjestämässä paria ohjelmanumeroa, Kirsi Kinnusen luentoa sarjakuvaviennistä ja Ilpo Koskelan luentoa tilaussarjakuvista. Yhdistyksen jäseniä oli toki muutenkin runsaasti mukana ohjelmassa ja myyntipöytien takana. Lauantain päätti perinteisesti Pätkä-apurahojen ja Vuoden Sarjakuvateko -palkintojen jako. Sarjakuvantekijät ry piti myös kevätkokouksensa lauantaina festivaalien sulkeuduttua.