lauantai 23. maaliskuuta 2024

Vuoden sarjakuvateko 2023

VUODEN SARJAKUVATEKO 2023:
TOMMI MUSTURI JA KIRJAKAUPPA STUFF

Sarjakuvantekijät ry palkitsee Vuoden sarjakuvateko 2023 -palkinnolla Tommi Musturin ja Stuff-kirjakaupan. Perinteinen kunniapalkinto suomalaista sarjakuvakulttuuria edistäneestä teosta julkistettiin Tampere Kuplii sarjakuva-festivaaleilla 23.3.2024. Palkinto on fyysiseltä muodoltaan jättiläiskokoinen sivellin.

Sarjakuvantekijä ja kuvataiteilija Tommi Musturi perusti keväällä 2023 kirjakaupan Nokian Siuroon. Kirjakauppa Stuff on keskittynyt nykysarjakuviin, runouteen, taiteeseen, pienkustantajien teoksiin ynnä muuhun kirjallisuuteen, jota ei muista kirjakaupoista helposti löydä. Kauppa ei sijaitse kauppakeskuksessa tai vilkkaassa taajamassa, vaan Nokian kaupungin keskustasta noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Siuron kylän vanhassa myllyssä, Siuronkosken kupeessa. Sijaintia selittää tietysti se, että Musturi asuu Siurossa ja kauppa on hänen työhuoneensa vieressä.

Tommi Musturi (s. 1975 Juupajoella) on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia sarjakuvantekijöitä. Hän on saanut Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinnon vuonna 2011. Hänen teoksiaan on käännetty reilusti yli kymmenelle kielelle. Tänä vuonna ilmestynyt sarjakuvakirja Future (Zum Teufel, 2024) julkaistiin suoraan seitsemällä kielellä. Musturi on luonut kansainvälisiä kontakteja hyvin aktiivisesti, toiminut sarjakuvakustantajana, hän on nykysarjakuvakollektiivi Kutikuti ry:n perustajajäsen ja toiminut monilla tavoin alan aktiivina. Siinä mielessä hän olisi toki ansainnut palkinnon monista muistakin ansioistaan.

Marginaaleihin keskittyvä kirjakauppa pienellä paikkakunnalla on kunnioitettava hanke, ja kuvastaa hyvin myös Musturin suhtautumista omaan taiteeseensa. Kaupalliset intressit eivät ole pääosassa teoksissa, jotka eivät aina päästä lukijaa helpolla. Taidetta voi tehdä täysin omilla ehdoillaan, ja kirjakaupan perustamisen voi ehkä nähdä osana samaa ajatusmallia.

Itsenäiset kirjakaupat ovat Suomesta lähes kadonneet, ja ketjumyymälät keskittyvät myydyimpiin kirjoihin ja oheistavaraan. Kirjojen myynti on siirtynyt osin marketteihin. Ruoveden kirjakauppa Vinha taas on saanut suurta huomiota jopa turistikohteena, ja muitakin itsenäisiä kirjakauppoja Suomesta sentään vielä löytyy. Nokia oli ennen Stuffin perustamista maan suurin kaupunki, josta kirjakauppa puuttui kokonaan. Nyt sekin puute on korjattu.

Sarjakuvantekijät ry toivoo kirjakauppa Stuffille pitkää ikää, ja Tommi Musturille menestystä ja jaksamista suomalaisen sarjakuvakulttuurin edistämistyössä.

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus

-

Kirjakauppa Stuff Instagramissa

Aamulehden uutinen palkinnosta

Kuva: Tiina Lehikoinen