Sarjakuvantekijät ry

Sarjakuvantekijät ry. on suomalaisten sarjakuvantekijöiden etujärjestö. Yhdistys on perustettu vuonna 1995, kuluvana vuonna 2019 jäseniä on noin 160.


Ammattiyhdistystoiminnan lisäksi Sarjakuvantekijät ry. on mukana näyttelyiden, seminaarien, erilaisten kurssien ja sarjakuvakilpailujen järjestämisessä ja pyrkii toiminnallaan tukemaan sarjakuvan tunnettavuutta ja sen suomalaisen tuotannon näkyvyyttä. Jaamme myös vuosittain Vuoden sarjakuvateko -palkinnon, sekä Pätkä-apurahoja erilaisiin sarjakuvahankkeisiin. Apurahat ovat haettavissa joka vuosi tammikuun loppuun mennessä.

Kannattaa muistaa, että Sarjakuvantekijät ry on eri järjestö kuin Suomen Sarjakuvaseura, nämä menevät usein sekaisin. Sarjakuvantekijät ry:n jäsenyysperusteena on ammattimainen toiminta alalla, ja näkyvin tehtävämme on apurahojen jakaminen. Suomen sarjakuvaseuran toiminta taas on paljon laajempaa, ja siihen voi liittyä kuka tahansa. Sarjakuvaseura mm. julkaisee Sarjainfo-lehteä, järjestää Helsingin sarjakuvafestivaaleja, ja ylläpittää Helsingin sarjakuvakeskusta. Toki yhdistykset toimivat myös yhteistyössä monissa hankkeissa.

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus vuodelle 2019 on:

Puheenjohtaja: Timo Kokkila
Sihteeri: Kalervo Pulkkinen (Ei äänivaltaa hallituksessa)

Harri Filppa
Vesa Ilmaranta
Solja Järvenpää
Annukka Leppänen
Jaana Suorsa
Aino Sutinen

Liity jäseneksi


Oletko ammatiksesi joko koko- tai osapäiväisesti työskentelevä sarjakuvapiirtäjä, -käsikirjoittaja, -tekstaaja tai -kääntäjä? Mikäli vastaus on kyllä, Sarjakuvantekijät ry. on ammattijärjestösi.

Liittymällä Sarjakuvantekijät ry:n jäseneksi olet mukana tukemassa suomalaisten sarjakuvantekijöiden ammattiyhdistystoimintaa ja saat arvokasta tietoa mm. alan apurahoituksesta, näyttely- ja julkaisumahdollisuuksista sekä yleensäkin verkostoidut alan muiden suomalaisten tekijöiden kesken.

Sääntönä määrittelemme ohjeellisesti, että sarjakuvapiirtäjän tulisi olla piirtänyt vähintään yksi, käsikirjoittajan kirjoittanut vähintään kaksi ja kääntäjän tai tekstaajan tuottanut vähintään kolme sarjakuvajulkaisua, tai julkaissut vastaavan määrän muissa medioissa ammattimaisuuden rajan täyttymiseksi. Yhdistyksen hallitus kuitenkin hyväksyy jäsenhakemukset harkintansa mukaan, ehdottomia sääntöjä on vaikea, ellei mahdoton asettaa.

Vuotuinen jäsenmaksu on 35 euroa, ja se on verovähennyskelpoinen mikäli sinulla on tuloja sarjakuvien tekemisestä.

Lähetä jäsenhakemus

Hakeminen yhdistyksen jäseneksi:

Vastaa vapaamuotoisella hakemuksella alla oleviin kysymyksiin joko sähköpostitse tai kirjeellä. Laita liitteeksi työnäytteitä (esim. kevytresoluutioinen kuvatiedosto mukaan s-postiviestiin ja/tai linkki sivuille, jossa on selkeästi esillä töitäsi). Printattuun hakemukseen voit liittää paperikopioita tekemistäsi sarjakuvasivuista. (Huom: printattu hakemus tulee allekirjoittaa päivämäärineen). Hakemuksessa on syytä mainita julkaistujen töiden sivumäärät ainakin suunnilleen, sillä hallitus arvioi onko työskentelysi tarpeeksi laajaa ja pitkäjänteistä ammattilaiseksi hyväksymiseen.

Voit kopioida kysymykset tältä sivulta ja vastata niihin erillisellä s-postiliitteellä (esim. word-tiedosto työnäyteliitteineen) tai suoraan sähköpostiviestillä työnäyteliitteineen osoitteeseen:
sarjakuvantekijat.info (ät) gmail.com
Jos lähetät hakemuksesi mieluummin paperilla, postita se liitteineen yhdistyksen postilokeroon:
Sarjakuvantekijät ry,
PL 130
00121 Helsinki

Vapaamuotoiseen hakemukseen nämä tiedot:


Nimi:

Taiteilijanimi:
Osoite:
Puhelin:
Sähköpostiosoite:
Kotisivut/blogi, mikäli sellainen on:
Syntymäaika ja -paikka:
Oletko käsikirjoittaja, piirtäjä, kääntäjä, tekstaaja:
Sarjakuvajulkaisut, kerro mielellään myös sivumäärät:
- albumit, (vuosi, kustantaja)
- strippejä tai sivuja lehdissä
- muut julkaisutavat (esim. nettijulkaisut):
Apurahat, palkinnot, luottamustehtävät:

Muita sarjakuviin liittyviä töitä:

(Kursiivilla olevat tiedot eivät ole pakollisia.)