keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

Ei enää leikkauksia kuvitukseen ja sarjakuvaan!

Kuvakirjojen ja sarjakuvien merkitys kotimaiselle kirjallisuudelle ja lukutaidon edistämiselle on suuri. Nyt alalle osuu kohtuuttomia iskuja useasta suunnasta.

✂️ Kirjojen arvonlisäveron korotus tulee näkymään kirjojen myynnin vähentymisenä ja yhä pienempinä tuloina tekijöille. Painettujen kirjojen myynnin vähennyttyä ja e-kirjojen kulutuksen kasvaessa nämä tulot ovat olleet jo ennestään laskussa.

✂️  Kirjastoille suunnatun vähälevikkisen laatukirjallisuuden ostotuen poisto tarkoittaa menetetyn myyntitulon lisäksi menetettyjä lainauskorvauksia.

✂️ Suurimman iskun kuitenkin tekevät historiallisen suuret leikkaukset Taiken apurahoihin. Kuvitus- ja sarjakuvataiteen määrärahojen leikkaukset ovat lisäksi keskimääräistä suuremmat suhteessa muihin taiteenaloihin.

Hallitusohjelman osana valmistellaan kirjallisuuden alalle kasvusopimusta, jonka ydintä, sisällöntuotantoa, leikkauksilla lyhytnäköisesti romutetaan. Samalla rapautetaan lukutaidon edistämisen tavoitteita.

Yksittäisistä luovista tekijöistä koostuvat luovat alat ovat rakenteellisesti haavoittuvia. Nämä tärkeät mutta ansainnaltaan epävarmat alat eivät näitä iskuja, saati lisäleikkauksia, seuraamuksitta kestä. Ei leikata enää.

Kuvittajat ry, Sarjakuvantekijät ry, Suomen sarjakuvaseura ry, Oulun sarjakuvaseura ry


Kuvitus: Outi Kainiemi