lauantai 25. maaliskuuta 2023

Vuoden 2022 sarjakuvateko

Sarjakuvantekijät ry palkitsee Vuoden sarjakuvateko 2022 -palkinnolla Sarjainfo -lehden. Perinteinen kunniapalkinto suomalaista sarjakuvakulttuuria edistäneestä teosta julkistettiin Tampere Kuplii -sarjakuva-festivaaleilla 25.3.2023. Palkinto on fyysiseltä muodoltaan jättiläiskokoinen sivellin.

Sarjainfo nro 4/2022. Kansikuva: Kari Sihvonen

Suomen sarjakuvaseura ry:n julkaisema Sarjainfo on käytännössä ainoa sarjakuva-alan lehti Suomessa, ja kansainvälisestikin katsottuna laadukas ja pitkäikäinen julkaisu. 

Sarjainfo juhli 50-vuotista taivaltaan vuonna 2022. Lehti on kehittynyt fanzinesta eli pienen piirin harrastajien alakulttuurilehdestä todelliseksi kulttuurilehdeksi. Sen päätoimittajina ja toimituskunnassa on ollut melkoinen Suomen kuka kukin on -kattaus maan sarjakuvaelämästä. Nykyinen päätoimittaja Aino Sutinen on myös lehden pitkäaikaisin päätoimittaja (seitsemän vuotta), ja hänen aikanaan lehti on edelleen uudistunut sekä sisällöllisesti että ulkoasultaan.

Suomen sarjakuvaseura on perustettu vuonna 1971. Seuraavana vuonna, helmikuussa 1972 yhdistys julkaisi Sarjainfo-lehden ensimmäisen numeron kymmensivuisena monisteena. Nimen keksi toimittaja Jukka Rislakki. Ensimmäiset numerot olivat vahamonistuskoneella kopioituja, joten kuvitus oli hyvin rajallista. Alkuvuosina Sarjainfo ilmestyi epäsäännöllisesti, mutta vuodesta 1977 alkaen se on ilmestynyt neljä kertaa vuodessa. Lehden painosmäärä kasvoi ja painatus siirtyi kirjapainoon. Aluksi Sarjainfo oli mustavalkoinen, 1990-luvun alussa kannet muuttuivat värillisiksi ja 2000-luvun kuluessa lehti on muuttunut kokonaan neliväriseksi. Myös lehden muoto ja sivumäärä on muuttunut aikojen saatossa moneen kertaan.

Sisältö on kaikissa lehden vaiheissa pysynyt laadukkaana ja avarakatseisena, ja sarjakuvaa on tarkasteltu monista näkökulmista. Myös pilapiirrokset, animaatio ynnä muut sarjakuvaa enemmän tai vähemmän sivuavat aiheet ovat näkyneet lehden sivuilla. Vuonna 2009 Sarjainfo palkittiin opetusministeriön myöntämällä kulttuurilehtien laatupalkinnolla.

Puoli vuosisataa on pitkä aika mille tahansa julkaisulle. Sarjainfo on kulttuurilehti joka yhä jaksaa ponnistella sarjakuvan puolesta, ja todella ansaitsee tulla palkituksi myös Vuoden sarjakuvatekona.

Lisätietoa Sarjainfosta löytyy Suomen sarjakuvaseuran nettisivuilta.

Lisähuomautuksena tässä tapauksessa se, että Sarjainfon päätoimittaja Aino Sutinen on myös Sarjakuvantekijät ry:n hallituksen jäsen. Hän ei ole osallistunut päätöksen tekemiseen.

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus