keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Kalervo Pulkkinen 1955–2023

Sarjakuvantekijät ry:n pitkäaikainen sihteeri ja sarjakuva-alan monitoimimies Kalervo Pulkkinen on kuollut.

Kalervo Pulkkinen (19552023) menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen varhain aamuyöllä 26.3.2023. Vain reilut pari viikkoa aiemmin hän vielä suunnitteli matkaa kotikaupungistaan Helsingistä Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleille pystyttämään suunnittelemaansa näyttelyä, mutta perui jouduttuaan sairaalaan. Näyttely pystytettiin talkoovoimin. Pulkkinen menehtyi festivaaliviikonloppuna.

Pulkkinen oli kotoisin Porista, mutta muutti Helsinkiin ja opiskeli arkkitehdiksi. Hän oli mukana Suomen sarjakuvaseuran toiminnassa jo yhdistyksen alkuaikoina 1970-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä hän toimi mm. Sarjainfo-lehden päätoimittajana ja kirjoitti sarjakuvista myös Helsingin Sanomiin. Suomen sarjakuvaseuran myöntämän sarjakuvaneuvoksen arvonimen hän sai 1986.

Pulkkinen tunnettiin monista sarjakuvanäyttelyistä, joita hän kuratoi ja toimi niiden näyttelyarkkitehtina. Hän toimitti ja kirjoitti myös useita sarjakuvaan liittyviä kirjoja.

Valikoituja näyttelyitä:

B.D.Fin – La Bande Dessinée Finlandaise esitteli suomalaista sarjakuvaa Angoulémen sarjakuvafestivaaleilla Ranskassa 1988.

Tarmo Koiviston Mämmilä-sarjakuvaa esittelevä iso näyttely Kemin taidemuseossa 1995.

Ruutukaava kuplii, arkkitehtuuria suomalaisissa sarjakuvissa esittelevä näyttely kiersi useissa maissa vuodesta 2004 alkaen.

Puupäähattu 50 vuotta (2022). Suomen sarjakuvaseuran kunniapalkinnon saajat vuodesta 1972 esittelevä kiertonäyttely jatkaa matkaansa. Se on ollut toistaiseksi esillä Helsingissä, Oulussa ja Tampereella.

Kirjoja mm:

Ruutujen aika – Suomen sarjakuvaseuran kaksi vuosikymmentä (Suomen sarjakuvaseura, 1991).

Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia, yhdessä Heikki Jokisen kanssa (Kemin sarjakuvakeskus, 1996).

Tom of Finland – välähdyksiä nimimerkin takaa (Like, 2016).

-

Pulkkinen toimi Sarjakuvantekijät ry:n sihteerinä 2000-luvun alusta saakka. Toimenkuva oli käytännössä varsin laaja, ja hän oli yhdistyksen edustajana mm. Kopioston lainauskorvaustyöryhmässä ja monissa kokouksissa ja toimikunnissa. Hän oli mukana myös Sarjakuvamuseo ry:n hallituksessa.

Kalervo Pulkkisen pitkäaikainen hanke oli koota suomalaisten sarjakuvakirjojen historia. Hän luki Kansalliskirjastolla läpi kaikki määritelmään sopivat julkaisut aikajärjestyksessä, ja teki niistä muistiinpanot. Niistä suunniteltu kirja ei toteutunut, mutta Sarjakuvamuseo ry:n 2022 perustetuilla nettisivuilla hän julkaisi kokoamaansa materiaalia. Listauksen hän aloitti 1800-luvulta ja pääsi vuoteen 1999 saakka. Hanke jäi keskeneräiseksi, mutta sarjakuvamuseo jatkaa suurtyötä myöhemmin. Linkki: Sarjakuvamuseon nettisivu.

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus suree yhdistyksen pitkäaikaista puuhamiestä ja toiminnan tukipilaria. Osanottomme kaikille Kalervo Pulkkisen läheisille ja ystäville.

Kalervo Pulkkinen Helsingin sarjakuvafestivaaleilla syyskuussa 2022.
Kuva: Timo Kokkila

---