torstai 15. joulukuuta 2016

Joonas ja kisällit Päivälehden museossa Helsingissä

Joonas ja kisällit -näyttely on auki Päivälehden museossa (Ludviginkatu 2-4) Helsingissä 15.12.2016 - 5.2.2017. Avoinna ma-su klo 11-17, vapaa pääsy.

Kuva: Reima Mäkinen
Veikko "Joonas" Savolaisen näyttelyä on alunperin suunniteltu Päivälehden museoon jo muutama vuosi sitten. Joonaksen oma ajatus oli kuitenkin kutsua mukaan myös muutama muu Helsingin Sanomiin piirtänyt nuorempi kollega, ja siinä muodossa näyttelyhanke lopulta toteutui.

Savolainen (s. 1929) kuoli yllättäen syksyllä 2016, mutta näyttely on toteutettu siinä muodossa kuin se oli yhdessä suunniteltu. Joonas oli ideoinnissa mukana vielä kesällä. Joonaksen uraa esittelevän laajemman osuuden lisäksi mukana on viisi nuorempaa tekijää, Tarmo Koivisto, Hannu Lukkarinen, Timo Mäkelä, Harri Vaalio ja Ville Tietäväinen. Jokaisen uraa esitellään kahdessa isossa planssissa, ja mukana on myös muisteluja siitä miten Joonas on vaikuttanut heidän töihinsä.

Vasemmalta: Ville Tietäväinen, Harri Vaalio, Timo Mäkelä, Tarmo Koivisto, Hannu Lukkarinen ja Juhani Tolvanen.

Näyttely koostuu erittäin isokokoisista plansseista, alkuperäistöitä ei ole esillä. Näyttelyn käsikirjoituksesta vastaa Juhani Tolvanen ja näyttelysuunnittelusta Ville Tietäväinen.

Myös museon pysyvä näyttely sananvapaudesta ja sensuurista on taas erittäin ajankohtainen. Kellarikerroksen näyttely puolestaan valottaa suomalaista kirjapainohistoriaa. Kannattaa käydä!

Linkki: Päivälehden museo