lauantai 21. maaliskuuta 2020

Vuoden sarjakuvateko -palkinto 2019

Vuoden 2019 Sarjakuvateko: Oulun sarjakuvafestivaalit



Sarjakuvantekijät ry palkitsee Vuoden sarjakuvateko 2019 -palkinnolla Oulun sarjakuvafestivaalit. Perinteinen kunniapalkinto suomalaista sarjakuvakulttuuria edistäneestä teosta oli tarkoitus luovuttaa Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalien yhteydessä 21.3.2020, mutta yleisötapahtumien perumisen takia tilaisuus muuttuikin julkistukseksi. Palkinto on fyysiseltä muodoltaan jättiläiskokoinen sivellin, joka luovutetaan sopivan tilaisuuden tullen, viimeistään marraskuussa Oulun sarjakuvafestivaaleilla.


Oulun sarjakuvafestivaali on toiminut vuodesta 2012 alkaen määrätietoisesti, kehittyen vuosi vuodelta pohjoisen sarjakuvatoiminnan keskipisteeksi. Oulun sarjakuvakeskuksen vuosittain marraskuussa järjestämä festivaali tuo kaupunkiin sarjakuvaväkeä myös muualta Suomesta ja ulkomailta. Tapahtuma on luonut hyvät suhteet erityisesti pohjoismaihin, mutta myös muualle maailmaan. Ulkomaalaisia vieraita on festivaaleilla nähty heti toisesta vuodesta alkaen. Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin lisäksi vieraita on tullut myös Venäjältä, USA:sta, Espanjasta, Saksasta, Japanista ja Egyptistä.

Festivaaleihin kytkeytyy myös pohjoismainen sarjakuvakilpailu, sekä sarjakuvatutkimuksen esiin tuominen. Näyttelytoiminnassa suurin ponnistus on ollut Oulun taidemuseossa 2017 avattu Comics Effects -näyttelykokonaisuus, jonka yhtenä osiona oli 101 sarjakuvaa Suomesta. Kirjanakin julkaistussa hankkeessa oli mukana 101 sarjakuvantekijää, joista jokainen piirsi sivun sarjakuvan yhdestä Suomen itsenäisyyden ajan vuodesta.

Festivaalin lisäksi Oulun sarjakuvakeskuksella on toimintaa ympäri vuoden, ja näyttelyitä sekä sarjakuvakursseja myös Oulun ympäristössä. Oulun pääkirjaston sarjakuvaosasto Sarjasto toimii myös yhteistyössä sarjakuvakeskuksen ja festivaalin kanssa.

Juuri nyt on tärkeää muistaa, että erilaiset sarjakuvatapahtumat ovat tärkeä osa kotimaisen sarjakuvan elinvoimaa. Ne tarjoavat mahdollisuuden oppia, tavata sarjakuvantekijöitä ja ostaa sarjakuvia laidasta laitaan. Erityisesti pienkustantajille tapahtumat ovat tärkeitä myyntipaikkoja, juuri muualta heidän töitään ei usein edes saa. Keväällä 2020 lähes kaikki kulttuuritapahtumat on peruttu, mutta tilanteen tasaannuttua ne kaipaavat yleisön osallistumista ja tukea entistäkin enemmän.

Oulussa nähdään!

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus

---------

Oulun sarjakuvafestivaalien edustajan Harri Filpan kiitokset palkinnosta Youtubessa.

Oulun sarjakuvakeskuksen nettisivut.