Sivut

perjantai 25. maaliskuuta 2022

Pätkä-apurahat 2022

Sarjakuvantekijät ry jakaa vuosittain Pätkä-apurahoja varoista, joita kertyy jäsenten yhdistykselle luovuttaman valtakirjan perusteella Kopioston jakamina tekijänoikeuskorvauksina sarjakuvien kopioinnista.

Vuonna 2021 Sarjakuvantekijät ry:lle tulleista Kopiostokorvauksista jaettiin Pätkä-apurahat 26.3.2022. Julkistus tapahtui Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla.

Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 104 kpl, haettu kokonaissumma 343 865 euroa.

Apurahoja myönnettiin 22 kpl, jaettava summa yhteensä 60 000 euroa.

Kolmihenkisessä asiantuntijaraadissa toimi puheejohtajana yhdistyksen hallituksen edustaja Vesa Ilmaranta, sekä kutsuttuna kaksi viime vuonna apurahan saanutta sarjakuvantekijää, Aapo Kukko ja Henna Räsänen.

Seuraava haku on tammikuun 2023 loppuun mennessä. Lisätietoja yhdistyksen nettisivulta, Facebookista tai suoraan sähköpostilla: sarjakuvantekijat.info@gmail.com.

-----

Apurahojen saajat:

Ahonen JP
Sarjakuva-albumi, 3000 e

Hiltunen Petri
Sarjakuva-albumi, 3000 e

Hypèn Tuuli ja Myllylä Tuomas
Sarjakuva-albumi, 3000 e

Jansone Ivanda
Sarjakuva-albumi, 3000 e

Jylänki Cristina
Sarjakuvateos, 3000 e

Kajander Eve
Sarjakuvateos, käsikirjoitus, 2000 e

Kallio Pauli
Sarjakuvaromaani, käsikirjoitus, 3000 e

Kallio Reetta
Sarjakuvaromaani, piirtäminen, 3000 e

Kiela Iida
Sarjakuvakirja, 3000 e

Kukkonen Janne
Sarjakuvateos, 3000 e

Kutikuti
Sarjakuvaprojekteihin, 3000 e

Laitinen Reetta
Työskentelykuluihin, 1000 e

Makkonen Sami
Työskentely, 3000 e

Matilainen Jesse
Sarjakuva-albumi, 3000 e

Meltio Eeva
Sarjakuva-albumi, piirtäminen, 3000 e

Richert Hannele
Sarjakuvaromaani, taustatyö, 2000 e

Rojola Johanna
Työskentelyyn, 3000 e

Ruokosenmäki Jouko
Sarjakuvaromaani, 3000 e

Sariola Sari
Sarjakuvakirja, 3000 e

Sutinen Aino
Sarjakuvajournalismi, 3000 e

Turun sarjakuvakerho
Antologia, taitto- ja painokulut, 1000 e

Viljakka Siiri
Sarjakuva-albumi, piirrostyö, 3000 e

Vuoden sarjakuvateko 2021

Vuoden sarjakuvateko 2021 -palkinnon saa
Maaseudun Tulevaisuus -lehti

Sarjakuvantekijät ry palkitsee Vuoden sarjakuvateko 2021 -palkinnolla Maaseudun Tulevaisuus -lehden kotimaisen sanomalehtisarjakuvan julkaisemisesta. Perinteinen kunniapalkinto suomalaista sarjakuvakulttuuria edistäneestä teosta julkistettiin Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla 26.3.2022. Palkinto on fyysiseltä muodoltaan jättiläiskokoinen sivellin.

Suomalaiset sanomalehdet julkaisevat runsaasti kotimaista sarjakuvaa, ja siten myös pitävät sitä suuren yleisön luettavana. Siinä sivussa ne ovat myös mahdollistaneet toimeentulon ainakin muutamille sarjakuvantekijöille. Maaseudun Tulevaisuus -lehti on kärjessä kotimaisten sarjakuvien määrässä, sillä siinä ilmestyy niitä kahdeksan kappaletta kolme kertaa viikossa. Palkinto toki kohdistuu vuoteen 2021, jolloin joukossa oli vielä yksi amerikkalainenkin sarjakuva, mutta sekin vaihtui suomalaiseen jokin aika sitten. Yhtä monta tai vielä useampaa kotimaista sarjakuvaa tuskin löytyy maan muista sanomalehdistä, mutta olemme mielellämme väärässä. Sarjakuvien lisäksi lehdessä ilmestyy kerran viikossa myös ajankohtainen pilapiirros, mitä ei myöskään löydy läheskään kaikkien lehtien sivuilta.

Listataan tähän väliin myös lehdessä maaliskuussa 2022 ilmestyvät sarjakuvat: Pöyrööt (Liisa Seppälä ja Arttu Seppälä), Venetsijärvi (Jukka Tilsa), Kamala luonto (Marja Lappalainen ja Jarkko Vehniäinen), Musta hevonen (Samuli Lintula), Fingerpori (Pertti Jarla), Väinö (Pasi Rahikainen), Viivi & Wagner (Juba Tuomola) ja Kalkkaro (Petri Hiltunen).

Maaseudun Tulevaisuus saa tässä tapauksessa edustaa laajemminkin suomalaista sanomalehdistöä. Monissa maissa sanomalehtisarjakuvan perinne on katkennut, tai lehdet julkaisevat lähes ainoastaan kansainvälistä materiaalia. Siinäkin mielessä suomalaiset sanomalehdet ja niiden lukijat ovat olleet merkittävässä asemassa kotimaisen sarjakuvan menestystarinassa. Sarjakuvat ovat perinteisesti olleet myös lehtien luetuimpien osastojen joukossa.

Ongelmiakin sarjakuvan ja lehdistön suhteessa on. Sanomalehtien siirtyessä pienempään tabloidikokoon sarjakuvien määrä usein väheni. Digitalisaatio puolestaan on syönyt lehtien tilaajamääriä, ja mainostajien euroille on entistä enemmän ottajia. Kutistuneet levikki ja mainostulot ovat pakottaneet monet lehdet karsimaan sisältöjä ja kuluja. Siinä sivussa sarjakuvienkin julkaisu on vähentynyt, ja niistä maksettavat palkkiot ovat vaatimattomia. Päivittäisen sarjakuvan tekeminen on kokopäiväistä työtä, mutta palkkioiden pienuudesta johtuen se on kannattavaa vasta kun sarjakuva ilmestyy useammassa lehdessä. Se onnistuu vain harvoilta.

Sanomalehtisarjakuvat ovat keskimäärin melko perinteisiä huumorisarjakuvia. Menneinä vuosina yleiset jatkuvajuoniset sarjakuvat ovat sanomalehdistä lähes kadonneet. Maaseudun Tulevaisuudessakin yksi sellainen silti on. Tekijäkunta on hyvin miesvoittoista, vaikka muuten suomalaisessa sarjakuvassa naistekijöiden asema on vahva. Lehdiltä voisi jatkossa toivoa hiukan enemmän rohkeutta ja laaja-alaisuutta sarjakuvien valinnassa, mutta ongelma on toki monimutkaisempi. Uudet tekijät ja ideat saattavat vain odottaa löytäjäänsä, vaikka niitä ei suoraan levitysyhtiöiden listoilta löytyisikään.

Historiaan katsottaessa Maaseudun Tulevaisuus -lehdenkin ensimmäiset sarjakuvat ovat ilmestyneet jo vuoden 1930 paikkeilla. Toivomme sanomalehdille ja niiden sarjakuville pitkää ikää myös tulevaisuudessa, oli julkaisualustana sitten paperi tai näyttöruutu.

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus


perjantai 18. maaliskuuta 2022

Kevään 2022 sarjakuvatapahtumia

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaali palaa parin vuoden etätapahtumien jälkeen taas fyysiseksi festivaaliksi 23.3.–27.3.2022.

Päätapahtuma on viikonloppuna 26.3. ja 27.3. Tampere-talossa. Aiemmin viikolla tapahtuu Lastenkirjainstituutissa, Tampereen pääkirjasto Metsossa ja Sampolan kirjastossa, sekä yliopistolla jossa jaetaan perjantaina 25.3. Sarjakuva-Finlandia -palkinto.

Sarjakuvantekijät ry:n Pätkä-apurahojen ja Vuoden sarjakuvateko -palkinnon saajat julkistetaan lauantaina 26.3. klo 17.30 Tampere-talon Sopraano-salissa. Nimet löytyvät pian sen jälkeen myös tältä nettisivulta.

Lisätietoa nettisivuilta: Tampere Kuplii

----------------------

Porin sarjakuvafestivaalit järjestetään Porin pääkirjastolla perjantaina 22.4. ja lauantaina 23.4.2022.

Lisätietoa tapahtuman nettisivuilla. Ohjelma ja muut yksityiskohdat päivittyvät tapahtuman lähestyessä:

Porin sarjakuvafestivaalit

perjantai 11. maaliskuuta 2022

Vuoden graafikot Kaisa ja Christoffer Leka

Grafian Vuoden graafikoiksi 2022 on valittu taiteilijapariskunta Kaisa ja Christoffer Leka. Heidät tunnetaan erityisesti huolella toteutetuista sarjakuvakirjoistaan.

Grafian perusteluista: "Kaisa ja Christoffer Leka ovat monialaisia ja omaehtoisia visuaalisen viestinnän tekijöitä ja opettajia. Lekat elävät todeksi visuaalista maailmaansa, joka näyttäytyy mm. palkituissa omakustanteissa."

Vuoden Graafikko -palkintonäyttely pidetään Designmuseon Galleriassa 8.4.–29.5.2022.

Vuoden graafikon valitsee Grafia, ja tunnustusta on jaettu vuodesta 1985 alkaen.

Uutinen Grafian sivuilla.


Sarjakuvakirja Time After Time
© Kaisa ja Christoffer Leka