Sivut

torstai 13. tammikuuta 2022

Prix Artémisia, Prix Spécial -palkinto Emmi Valveelle

Emmi Valveen Armo-sarjakuvateokselle tuomariston erikoispalkinto Ranskassa

Porvoolaisen Emmi Valveen sarjakuvateos Armo on saanut tuomariston erikoispalkinnon naistekijöiden tekemille sarjakuville jaettavan Artémisia-palkinnon 2022 Ranskassa. 

Artémisia-raati oli sitä mieltä, että ”näin erityiselle kirjalle oli myönnettävä tuomariston erikoispalkinto". Raatia oli koskettanut erityisesti ”se armo, joka teoksen viimeisillä sivuilla muuttaa sanoin kuvaamattoman aineelliseksi kerronnaksi, joka on visuaalista ja elävää. Teoksen uskomaton voima lyö lukijan ensin kanveesiin, mutta lopulta päällimmäiseksi tunteeksi jää Emmi Valveen tavoin hillitön halu nousta taas jaloilleen ja kohdata elämä.”

Valveen kustantaja Çà et là on todennut, että Ranskassa ”on harvoin nähty omaelämäkerrallista teosta, jossa tekijä paljastaa itsensä näin täysin ja kaunistelemattomasti. Lukijat eivät selviä tästä kirjasta ehjin nahoin.” 

Emmi Valveen kirjan La Grâce on julkaissut kustantamo Çà et là vuonna 2021, ja sen ovat ranskantaneet Hind Bendaace ja Kirsi Kinnunen. Suomeksi Armon on julkaissut Asema kustannus vuonna 2017.

Vuodesta 2008 jaetun Prix Artémisia -palkinnon on nyt voittanut jo kolme suomalaista sarjakuvataiteilijaa: vuonna 2019 Hanneriina Moisseisen Kannas (La Terre perdue, kustantamo l’An 2, 2018) valittiin vuoden parhaaksi historiasarjakuvaksi ja vuonna 2021 Tiitu Takalo voitti Grand Prix’n teoksellaan Minä, Mikko ja Annikki (Moi, Mikko et Annikki, kustantamo Rue de l’échiquier, 2020). 

Ranskassa julkaistaan vuosittain noin 5000 uutta sarjakuvanimikettä ja sarjakuvan osuus kirjamyynnistä on 13 prosenttia. Julkaisuista viidennes on käännettyjä ja suomalaisia sarjakuvateoksia on ranskaksi julkaistu vuodesta 2000 noin 120 nimikettä.  

Vuoden 2022 Artémisia-palkintoraadissa toimivat Chantal Montellier, Julie Scheibling, Isabelle Beaumenay-Chaland, Gilles Ciment, Patrick Gaumer ja Pascal Guichard.

Sarjakuvantekijät ry onnittelee!

Kvaak-sarjakuvaportaalin uutinen palkinnosta.

Prix Artémisialla 2022 palkitut teokset ActuaBD-sivustolla.