Sivut

keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Vuoden sarjakuvateko -palkinto 2018.

Vuoden 2018 Sarjakuvateko: Kutikuti ry ja Kuti-lehden numero 50.


Sarjakuvantekijät ry luovutti Tampere kuplii -sarjakuvafestivaaleilla 23.3.2019 perinteisen kunniapalkintonsa suomalaista sarjakuvakulttuuria edistäneestä teosta. Palkinto on ulkoiselta muodoltaan jättiläiskokoinen sivellin.


Kuti-lehti on julkaisut kotimaista ja kansainvälistä nykysarjakuvaa vuodesta 2006 alkaen. Edellisenä vuonna perustettu Kutikuti ry aloitti ennakkoluulottomasti sarjakuvalehden, jota jaetaan ilmaiseksi museoissa, näyttelyissä, ravintoloissa, sarjakuvatapahtumissa jne. Kuten muissakin ilmaisjakelulehdissä, myös Kutissa on mainoksia, mutta sisältönä sarjakuvataidetta jossa ei ole tehty kompromisseja. Ajatuksena oli tuoda kokeellista nykysarjakuvaa sellaistenkin ihmisten luettavaksi, jotka eivät ehkä muuten siihen tutustuisi.

Kuti ilmestyi alusta alkaen säännöllisesti neljä kertaa vuodessa. Pitkään sanomalehti-tabloidin muotoisena ilmestynyt Kuti muutti formaattiaan aikakauslehtimäiseksi vuonna 2017. Kutin erikoisnumeroissa on nähty teemoina niin feminististä sarjakuvaa, strippisarjakuvia, lasten sarjakuvia tai vanhuksille suunnatun sarjakuvakurssin satoa. Kutikuti ry:ssä on nykyään mukana viitisenkymmentä sarjakuvataiteilijaa, ja se on tarjonnut julkaisukanavan vielä useammalle. Erilaisiin teemoihin keskittyvät numerot ja vierailevat päätoimittajat ovat osaltaan monipuolistaneet julkaisun sisältöä.

Kansainvälisyys on ollut Kutille itsestään selvyys alusta asti. Lehden sivuilla on nähty taiteilijoita monista maista ja suomenkielisten sarjakuvien alaviitteinä on englanninkieliset käännökset. Kuti on ilmestynyt myös eri kielillä, mm. saksaksi ja venäjäksi. Kuti-kollektiivi on tehnyt määrätietoista työtä kansainvälisen verkostoitumisen ja sarjakuvaviennin hyväksi ja on ollut tuttu näky monissa maailman sarjakuvatapahtumissa.

Syksyllä 2018 ilmestyi Kuti-lehden 50. Numero. Sarjakuvantekijät ry:n hallitus on päättänyt myöntää Vuoden sarjakuvateko -palkinnon Kutikuti ry:lle Kuti-lehden 50 numeron kunniaksi. Tinkimättömän ja taiteellisesti kunnianhimoisen sarjakuvalehden julkaiseminen nykyisessä mediamaailmassa on kunnioitettava saavutus.

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus