Sivut

lauantai 21. maaliskuuta 2020

Sarjakuvantekijät ry:n Pätkä-apurahat 2020

Sarjakuvantekijät ry jakaa vuosittain Pätkä-apurahoja varoista, joita kertyy jäsenten yhdistykselle luovuttaman valtakirjan perusteella Kopioston jakamina tekijänoikeuskorvauksina sarjakuvien kopioinnista. Vuonna 2019 Sarjakuvantekijät ry:lle tulleista Kopiostokorvauksista jaettiin Pätkä-apurahat 21.3.2020.


Tällä kertaa hakemuksia kertyi 102 kpl, yhteensä noin 297.000 euron arvosta. Kolmihenkisessä asiantuntijaraadissa oli jälleen yhdistyksen hallituksen edustajan lisäksi kutsuttuna kaksi viime vuonna apurahan saanutta sarjakuvantekijää.

Seuraava haku on tammikuun 2021 loppuun mennessä. Lisätietoja yhdistyksen nettisivulta ja Facebookista.


Sarjakuvantekijät ry:n Kopiosto-varoista jaettavat Pätkä-apurahat 2019, jaettu 21.3.2020.

Apuraharaati: Juliana Hyrri, Satu Jaatinen, Vesa Ilmaranta (pj.)

---

Matti Hagelberg
Läskimooses-lehden painokuluihin, 1800 e.

Petri Hiltunen
Troll Patrol -sarjakuva-albumiin, 1500 e.

Ville Hänninen
Sarjakuva-aiheiseen esseekirjaan, 2000 e.

Solja Järvenpää
Päivän sarjakuva -lehteen, 3000 e.

Karoliina Korhonen & Anssi Vieruaho (tuottajat)
Uupumusaiheiseen albumiin työryhmällä Milla Paloniemi, Emmi Nieminen, Mari Ahokoivu, Henri Tervapuro, Avi Heikkinen, Sami Nyyssölä, Tuisku Hiltunen, Niko-Peteri Niva, 3000 e.

Kati Kovács
Aikuisten eläinaapinen -sarjakuvateokseen, 3000 e.

Mika Lietzén
Pnuk, 3000 e.

Hanneriina Moisseinen
Ommeltuun sarjakuvateokseen Dokumentti (kuvankäsittely- ja painokuluihin) 2000 e.

Sira Moksi
Sarjakuvakirjaan Jämsän punaorvoista 1918, 2000 e.

Tommi Musturi
Future-sarjakuvaromaanin digitaalisiin kirjasimiin, 500 e.

Tuomas Myllylä
Troll Patrol -sarjakuva-albumiin, 1500 e.

Reetta Niemensivu
Klassikkosadut sarjakuviksi -sarjakuvateokseen, 3000 e.

Tauri Oksala
Kari Sankari -sarjakuvateokseen, 3000 e.

Heikki Paakkanen
Viro-Suomi -sarjakuvateokseen, 2000 e.

Kati Rapia
Samaan aikaan toisaalla -sarjakuvaromaaniin, 2500 e.

Heikki Rönkkö
M. Other -sarjakuvateokseen, 3000 e.

Aiju Salminen
Lasten tietokirjan sarjakuviin, 2000 e.

Mikael Salo
Satu Sammalkorpi -omakustannealbumiin, 750 e.

Väinö Sirén
Sarjakuvalehteen autismista, 2000 e.

Jaana Suorsa
Rillit -sarjakuva-albumiin synesteetikosta, 1000 e.

Aino Sutinen
Sörnäisten tyttö -sarjakuvakirjaan, 3000 e.

Vilja Takalo
Sarjakuvaan Tiina Männistö-Funkin tutkimustyöstä pyöräilystä kaupunkiliikenteessä, 3000 e.

Tuuli Teelahti
Jäähain pimeä kirja –sarjakuva-albumiin, 2000 e.

Turun sarjakuvakerho ry
Studio Tursa -albumiin, 1000 e.

Vesa Vitikainen
Sarjakuvateokseen virastotalojen homeongelmasta, 1000 e.

Amanda Vähämäki
Pienlehtisarjaan Ujot (toinen osa kolmesta), 2500 e.

Miila Westin
Lyhytsarjakuva lapsille, 3000 e.

Erja Wiltse
Sarjakuvaa Saamelaiskäräjien hankkeeseen saamelaisten kielellisistä oikeuksista ja kielilaista, 2000 e.

---

Apurahoja 28 kpl
Hallituksen päätös jaettavasta summasta: 60.050 euroa.

Vuoden sarjakuvateko -palkinto 2019

Vuoden 2019 Sarjakuvateko: Oulun sarjakuvafestivaalitSarjakuvantekijät ry palkitsee Vuoden sarjakuvateko 2019 -palkinnolla Oulun sarjakuvafestivaalit. Perinteinen kunniapalkinto suomalaista sarjakuvakulttuuria edistäneestä teosta oli tarkoitus luovuttaa Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalien yhteydessä 21.3.2020, mutta yleisötapahtumien perumisen takia tilaisuus muuttuikin julkistukseksi. Palkinto on fyysiseltä muodoltaan jättiläiskokoinen sivellin, joka luovutetaan sopivan tilaisuuden tullen, viimeistään marraskuussa Oulun sarjakuvafestivaaleilla.


Oulun sarjakuvafestivaali on toiminut vuodesta 2012 alkaen määrätietoisesti, kehittyen vuosi vuodelta pohjoisen sarjakuvatoiminnan keskipisteeksi. Oulun sarjakuvakeskuksen vuosittain marraskuussa järjestämä festivaali tuo kaupunkiin sarjakuvaväkeä myös muualta Suomesta ja ulkomailta. Tapahtuma on luonut hyvät suhteet erityisesti pohjoismaihin, mutta myös muualle maailmaan. Ulkomaalaisia vieraita on festivaaleilla nähty heti toisesta vuodesta alkaen. Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin lisäksi vieraita on tullut myös Venäjältä, USA:sta, Espanjasta, Saksasta, Japanista ja Egyptistä.

Festivaaleihin kytkeytyy myös pohjoismainen sarjakuvakilpailu, sekä sarjakuvatutkimuksen esiin tuominen. Näyttelytoiminnassa suurin ponnistus on ollut Oulun taidemuseossa 2017 avattu Comics Effects -näyttelykokonaisuus, jonka yhtenä osiona oli 101 sarjakuvaa Suomesta. Kirjanakin julkaistussa hankkeessa oli mukana 101 sarjakuvantekijää, joista jokainen piirsi sivun sarjakuvan yhdestä Suomen itsenäisyyden ajan vuodesta.

Festivaalin lisäksi Oulun sarjakuvakeskuksella on toimintaa ympäri vuoden, ja näyttelyitä sekä sarjakuvakursseja myös Oulun ympäristössä. Oulun pääkirjaston sarjakuvaosasto Sarjasto toimii myös yhteistyössä sarjakuvakeskuksen ja festivaalin kanssa.

Juuri nyt on tärkeää muistaa, että erilaiset sarjakuvatapahtumat ovat tärkeä osa kotimaisen sarjakuvan elinvoimaa. Ne tarjoavat mahdollisuuden oppia, tavata sarjakuvantekijöitä ja ostaa sarjakuvia laidasta laitaan. Erityisesti pienkustantajille tapahtumat ovat tärkeitä myyntipaikkoja, juuri muualta heidän töitään ei usein edes saa. Keväällä 2020 lähes kaikki kulttuuritapahtumat on peruttu, mutta tilanteen tasaannuttua ne kaipaavat yleisön osallistumista ja tukea entistäkin enemmän.

Oulussa nähdään!

Sarjakuvantekijät ry:n hallitus

---------

Oulun sarjakuvafestivaalien edustajan Harri Filpan kiitokset palkinnosta Youtubessa.

Oulun sarjakuvakeskuksen nettisivut.

perjantai 20. maaliskuuta 2020

Sarjakuva-Finlandia Ulla Donnerille

Sarjakuva-Finlandia -palkinnon voitti tällä kertaa Ulla Donnerin teos Skiten / Sontaa (Schildts & Söderströms / Kustantamo S&S, suomentaja Sinna Virtanen). Kymmenen finalistiteoksen joukosta voittajan valitsi Aulikki Oksanen.
Lainaus Oksasen perusteluista: "Ulla Donnerin 'Sontaa' on omaperäinen ja terävä aikalaissatiiri. Vaikka 'Siperian tundra sulaa' sen alussa vain puhekuplassa, nousee teoksen tärkeimmäksi aiheeksi hallitsematon luonto ja ihmisen omat teot ja valinnat."
Sarjakuvantekijät ry onnittelee!
© Ulla Donner

keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Pätkä apurahojen ja Vuoden sarjakuvateko -palkinnon julkistukset

Sarjakuvantekijät ry:n vuoden 2020 Pätkä-apurahojen ja Vuoden sarjakuvateko 2019 -palkinnon saajat julkistetaan lauantaina 21.3.2020 klo 12 tällä nettisivulla.

Apurahat ja palkinto oli tarkoitus jakaa Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla myöhemmin samana päivänä, mutta tapahtuman peruunnuttua toimimme näin.


torstai 12. maaliskuuta 2020

Tampere Kuplii 2020 on peruttu!

Tampere Kuplii 2020 -sarjakuvafestivaalit on peruttu valtioneuvoston suositusten mukaisesti. Suurten yleisötapahtumien järjestämistä ei suositella koronaviruksen takia.

Tämän hetken tietojen mukaan Sarjakuva-Finlandia jaetaan nettilähetyksenä, ja festivaali pyrkii järjestämään muutakin nettisisältöä viikonloppuna 21.3 ja 22.3.2020.