sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Vuoden Sarjakuvateko 2015

Sarjakuvantekijät ry:n kunniapalkinto JP Ahoselle Taide teossa -hyväntekeväisyyshankkeesta.

Sarjakuvantekijät ry luovutti Tampere kuplii -sarjakuvafestivaaleilla 19.3.2016 perinteisen kunniapalkintonsa suomalaista sarjakuvakulttuuria edistäneestä teosta. Palkinto on ulkoiselta muodoltaan jättiläiskokoinen sivellin.

Palkinto myönnettiin tällä kertaa sarjakuvantekijä JP Ahoselle hänen syksyllä 2015 toteuttamastaan Taide teossa -hyväntekeväisyyshankkeesta, joka keräsi yli 16.000 euroa Suomen Punaiselle Ristille. Poikkeuksellista hankkeessa oli myös se, että rahasumma kertyi sarjakuvantekijöiden ja kuvittajien alkuperäistöitä myymällä. Yleensä niitä myydään Suomessa vähän, keräilijöitäkin on vain muutamia. Historia tuntee monia tapauksia joissa nimekkäidenkin taiteilijoiden originaalit on lähes kokonaan hävitetty.

Syksyllä 2015 kuvat kärjistyneestä pakolaiskriisistä saivat Ahosen tarttumaan toimeen. Ahonen pyysi tutuilta sarjakuvantekijöiltä ja kuvittajilta töitä myytäväksi, pystytti nettikaupan ja rajasi hankkeen napakasti kahden ja puolen viikon mittaiseksi. Sanan levitessä lähes 50 tekijää tarjosi töitään mukaan. 14.9.–30.9.2015 teoksia myytiin 136 kappaletta, ja rahaa kertyi 16.280 euroa. Varat tilitettiin lyhentämättömänä Suomen Punaiselle Ristille, taiteilijat maksoivat töiden postikulut itse. Summa on luonnollisesti vain pisara meressä SPR:n työssä, mutta silti merkittävä tempaus median rakennemuutosten kourissa sinnittelevältä sarjakuva-alalta.


Tamperelainen Ahonen (s. 1981) on tehnyt jo mittavan uran sarjakuvantekijänä ja kuvittajana. Hän opiskeli graafista suunnittelua Lapin yliopistossa Rovaniemellä ja aloitti siellä sarjakuvien tekemisen. Ahonen kuvaa oivaltavasti ja eletyn tuntuisesti nuorten aikuisten maailmaa. Villimpi pohjola -sarjan hahmot aloittivat Aamulehdessä opiskelijajoukkona vuonna 2003 ja ovat jatkaneet elämäänsä tekijänsä kanssa varttuen. Yhdessä KP Alaren kanssa syntynyt pitkä sarjakuvaromaani Perkeros (2013) sekoittaa musiikkia, ihmissuhteita ja fantasiaa. Vuonna 2009 alkanut Puskaradio edustaa harvinaista ajankohtaissarjakuvan lajityyppiä.